Ge polisen redskap att bekämpa den organiserade brottsligheten

Det är oroväckande att polisen inte känner att man har de förutsättningar som behövs för att bekämpa den organiserade brottsligheten som breder ut sig i Sverige. Polisens starka självkritik på detta område sammanfaller med Folkpartiets analys av situationen. Vi ser särskilt allvarligt på att polisen inte kan stoppa den ökande rekryteringen av ungdomar till kriminella gäng.

Det säger Cecilia Wigström med anledning av att polisförbundet släppt en rapport som visar att var tredje polis anser att förutsättningarna att bekämpa den organiserade brottsligheten inte är acceptabla. Polisförbundet lyfter bl a fram vikten av att kunna frysa den kriminelles pengar under en pågående utredning samt att man är kritisk till samarbetet med Skatteverket och Försäkringskassan.

Folkpartiet liberalerna har länge hävdat att det behövs en nationell antifuskkommission med ett strukturerat samarbete mellan Skatteverket, Kronofogdemyndigheten, Försäkringskassan, Tullen, Polisen, Ekobrottsmyndigheten och Åklagarmyndigheten för att avslöja fusk med skatter, bidrag och tillstånd (exempelvis alkoholtillstånd) samt andra brott. Polisförbundets rapport stärker oss i denna övertygelse.

Myndigheterna måste kunna beslagta och frysa kriminellt intjänade pengar på samma sätt som man kan i Danmark, Norge och övriga Europa. Den nya lagen om utvidgat förverkande av kriminellas tillgångar som kommer innan jul får inte bli så mesig som den socialdemokratiska utredningen föreslog. Vi ligger ett decennium efter våra grannländer i den här frågan.


Kommentarer
Postat av: Hans Andersson

Kommunerna saknar ofta tillräcklig kompetens för att utreda alkoholtillstånd på ett grundligt sätt vilket öppnar för den organiserade brottsligheten att ta sig in. Beslutsfattarna (politikerna) månar mer om näringen och vill underlätta för att få serveringstillstånd vilket också innebär att det är relativt lätt att få serveringstillstånd. I finansieringar av köp av restaurangrörelser finns svarta pengar som kan komma från den organiserade brottsligheten och bakom bolagsmännen finns ibland brottslingar gömda. Det krävs bättre utbildning för handläggare och mindre politik i dessa ärenden.

2007-10-11 @ 08:48:19
Postat av: Torgny Peterson

Instämmer

2007-10-11 @ 09:38:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0