Domstolarnas handläggning av ärenden

Ärendeutredningen har i dag överlämnat betänkandet Domstolarnas handläggning av ärenden (SOU 2007:65) till justitieminister Beatrice Ask.

Utredningen har inom ramen för arbetet med att renodla domstolarnas verksamhet haft i uppdrag att kartlägga de ärenden som handläggs av tingsrätt i första instans. Det gäller ärenden av högst varierande slag, såsom till exempel registreringsärenden enligt äktenskapsbalken, ärenden om dödande av handling, förordnande av god man, bodelningsförrättare och särskild företrädare för barn, beslut om likvidation, samt beslut om rätt att få använda fingerade personuppgifter. Utredningen har kommit fram till att handläggningen av merparten av dessa ärenden kan och bör flyttas till olika förvaltningsmyndigheter. I betänkandet redovisar utredningen sina förslag till en sådan överflyttning.

Utredningen föreslår att handläggningen av ärenden om registrering enligt äktenskapsbalken flyttas till Skatteverket. Det rör sig om cirka 15 000 ärenden per år  och avser registrering av anmälan om bodelning, bodelningshandling, äktenskapsförord och gåva mellan makar.

Utredningen föreslår även att Skatteverket tar över ansvaret för äktenskapsregistret från Statiska centralbyrån.

Utredningen föreslår också att vissa andra ärenden med familjerättslig anknytning flyttas till Skatteverket. Det gäller bland annat ärenden om  förordnande och entlediga av bodelningsförrättare, boutredningsman och skiftesman.

Enligt utredningens mening bör domstolarna även fortsättningsvis besluta om anordnande, omprövning och upphörande av förvaltarskap. Däremot föreslår utredningen att handläggning av ärenden om anordnande, omprövning och upphörande av godmanskap flyttas till  överförmyndaren.

Utredningen föreslår vidare att handläggningen av ärenden om förordnande och entledigande av förmyndare för underårig flyttas till överförmyndaren.

I lagen (1927:85) om dödande av förkommen handling - den så kallade mortifikationslagen - finns bestämmelser om att presentationspapper och inteckningar i vissa fall kan dödas. Tingsrätterna handlägger årligen ett relativt stort antal ärenden om dödande av sådan handling eller inteckning. Utredningen föreslår att handläggningen av dessa ärenden flyttas till olika förvaltningsmyndigheter. I fråga om dödande av inteckningshandling (till exempel pantbrev) och dödande av inteckning föreslår utredningen att handläggningen flyttas till vederbörande inskrivningsmyndighet. När det gäller ärenden som avser andra handlingar, till exempel skuldebrev och aktiebrev, föreslås att dessa flyttas till Kronofogdemyndigheten respektive Bolagsverket. Utredningen anser att förslagen bör genomföras i en ny mortifikationslag och lämnar förslag till en sådan lag.

Härutöver föreslår utredningen att ett antal ärenden med associationsrättslig anknytning flyttas till Bolagsverket. Det gäller bland annat ärenden om likvidation av aktiebolag efter avslutad konkurs och ärenden om byte av likvidator.

De övriga ärenden som utredningen föreslår ska flyttas till förvaltningsmyndighet är till exempel ärenden om medgivande att använda fingerade personuppgifter, ärenden om förordnande av särskild företrädare för barn och ärenden om förordnande av förvaltare att företräda aktier eller andelar som inte får företrädas av ägaren till finansiellt företag eller försäkringsföretag. De nämnda ärendena bör enligt utredningen flyttas till Rikspolisstyrelsen, Åklagarmyndigheten respektive Finansinspektionen.


Läs också:

Domstolarnas handläggning av ärenden SOU 2007:65


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0