BRIS manar till upprop för ansvar

Efter helgens dödsmisshandel av en 16-årig pojke måste vuxna förstå hur viktiga de är för barn och ungdomar. BRIS manar därför till ett allmänt upprop - våga ta ansvar!

Ett femtiotal tonåringar samlas för att fira en födelsedag. Hela Sverige vet hur festen slutar; en 16-årig pojke misshandlas så svårt att han ett dygn senare avlider.

Händelsen är inte någon enskild företeelse. BRIS får ofta i kontakter med barn och unga höra berättelser om grova kränkningar, om unga förövare och våld. De barn som kontaktar BRIS berättar också ofta om de frånvarande vuxna. Många barn som ringer till Barnens Hjälptelefon eller som kontaktar BRIS-mejlen saknar helt vuxenkontakter i sitt liv. De berättar också hur mycket de längtar efter att någon vuxen ska se dem, bekräfta dem och fråga hur de mår.

BRIS vill att alla föräldrar och andra vuxna förstår hur viktiga de är för barn och unga.

BRIS vill att alla barn ska vara garanterade att närvarande vuxna finns med i alla sammanhang där barn och unga vistas, det som vi kallar vuxengaranti. Därför uppmanar BRIS till ett upprop att ta ansvar, såväl vuxna som unga, säger BRIS generalsekreterare Göran Harnesk.

Uppropet kommer att sälja rockknappar där alla som bär dem kan visa att de tar ställning för ansvar och att de är beredda att vara närvarande vuxna för barn och unga. Uppropet har startat på initiativ av läraren Anne-Marie Körling.

Alla vuxna bör ta sitt aktiva ansvar för unga människor i vårt samhälle. Det går inte att skjuta ansvaret ifrån sig, utan det är var och en av oss som äger det, säger Anne-Marie Körling.

BRIS kommer även att bjuda in andra ideella organisationer att medverka i uppropet för att kunna öka medvetenheten hos vuxna hur viktiga de är för barnen. Intäkterna från försäljningen av knapparna kommer att delas ut till projekt som stödjer en ökad närvaro av vuxna i barns liv.

För mer information kontakta BRIS pressekreterare Cecilia Nauclér, 0701-60 88 30 eller initiativtagare Anne-Marie Körling 0703-669 150.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0