Vill ha fler obduktioner

Norges främste rättsläkare, Torleiv Rognum, menar att man till följd av för få obduktioner inte upptäcker ett par mord per år.


Enligt Rognum är det inte möjligt att uttala sig enkelt eller generellt om samarbete med polisen i Norge när det gäller obduktioner. I en del polisdistrikt är samarbetet tämligen problemfritt medan det i andra distrikt är lite trögare.


Det inträffar 43 000 dödsfall i Norge per år och av dessa är 10 procent "onaturliga" i lagens mening.


Enligt föreskrifter för sjukvårdspersonal är följande dödsfall onaturliga:

Dråp

Självmord

Olycka

Yrkesrelaterad olycka

Fel vid undersökning eller behandling av sjukdom eller skada

Missbruk av narkotika

Okänd orsak när döden har inträffat plötsligt eller oväntat

Dödsfall i fängelse

Fynd av okänt lik


Skulle föreskrifterna för sjukvårdspersonal följas fullt ut skulle man utföra 4 300 rättsmedicinska obduktioner i Norge per år. 2005 var det verkliga talet 1794. Svenska undersökningar visar att man upptäcker ett till två mord, som inte misstänktes vara mord på förhand, per 1 000 obduktioner. Alla erfarna obducenter har upptäckt mord på obduktionsbordet och de låga obduktionssiffrorna i Norge innebär förmodligen att man inte upptäcker omkring två mord per år, säger professor Torleiv Rognum.


Sjunkande obduktionssiffror

I slutet av 1980-talet utfördes varje år omkring 3 000 rättsmedicinska obduktioner i Norge. Huvudskälet till att antalet har minskat är omläggningen av finansieringen som skedde vid årsskiftet 1991-1992. Fram tills dess täcktes kostnaderna för obduktioner centralt via Justis- och politidepartementet. Från 1992 fördelades pengarna på enskilda polisdistrikt och blev därmed föremål för överväganden i förhållande till andra viktiga behov. Antalet obduktioner vid Rettsmedisinsk institutt minskade från 1 482 1991 till 763 1993. Därefter har antalet legat stabilt på omkring 900 per år. Rettsmedisinsk institutt i Olso täcker sydöstra regionen, dvs. 55 procent av landets befolkning. Enligt Rognum har Finland och Sverige betydligt högra antal obduktioner.


Vad kostar en obduktion?

Den faktiska kostnaden för en obduktion ligger strax under 20 000 kronor. Polisdistrikten faktureras för mindre än hälften av beloppet. Resten fördelas på universiteten och universitetssjukhusen. Transportkostnader tillkommer och de är avsevärda för de polisdistrikt som har lång väg till universitetssjukhusen. Det är väl ett av skälen till att Oslo har ett tillfredsställande antal obduktioner med 74 stycken per 100 000 invånare medan till exempel Vest-Agder ligger på 6 per 100 000 invånare, säger Rognum.


Materialet är en översättning av delar av en artikel av Thomas Berg (Ønsker flere obduksjoner) och återges med tillstånd från Politiforum.


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0