Svensk polis utbildar utländska kolleger i internetspaning

Information från Rikspolisstyrelsen


Det finns enheter som sysslar med narkotikabekämpning vid de flesta polismyndigheter i världen men den svenska, renodlade satsningen mot narkotika på internet är unik. Nu delar svensk polis med sig av sina  kunskaper till kolleger i andra länder.

När polisen spanar efter narkotika på internet inhämtar, analyserar och bearbetar de information samt kartlägger de metoder som narkotikaförsäljarna använder sig av. Informationen kan sedan användas som underlag för att inleda förundersökning och andra operativa insatser mot narkotikaförsäljarna.

Svensk satsning
Den svenska satsningen mot narkotikahandeln på internet inleddes 2004 av Rikskriminalpolisen och Mobilisering mot narkotika, MOB, som ett nationellt operativt underrättelseprojekt. Projektet hade bland annat i uppdrag att förbättra och utveckla det nationella och internationella polissamarbetet.

Vi lade märke till att vi framförallt fick kontakt med enheter i andra länder som specialiserade sig på traditionella IT-brott snarare än på narkotikabrott. Vi vill samarbeta med narkotikarotlarna eftersom det är de som har specialkunskaperna,
säger Kim Nilvall som arbetar med narkotikaspaning på internet på Rikskriminalpolisen.

Internationellt nätverk
Interpol startade, på initiativ av svensk polis, ett internationellt nätverk med särskilt utsedda kontaktpersoner i medlemsländerna. Nätverket, som heter Drug net, består av kontaktpersoner med kunskap om IT, internet och operativ narkotikabekämpning. Kravet från Interpols sida var att Sverige skulle dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter av operativ verksamhet till kollegerna i medlemsländerna.


Sedan nätverket bildades har svensk polis utbildat polis, tull och åklagare från bland annat Thailand, Frankrike, Nederländerna, Spanien, Tyskland, England, Estland, Pakistan, Indien, Indonesien, Kina, Australien och Grekland.

Nya arbetsmetoder
Under utbildningen uppmuntras kursdeltagarna att komplettera sina redan goda kunskaper om narkotikabekämpning med nya arbetsmetoder.


Syftet med utbildningen är att visa kursdeltagarna nya möjligheter när det gäller bekämpningen av narkotikabrottsligheten vilket i sin tur motiverar dem att själva ta nästa steg, säger Kim Nilvall.


Utbildningen har resulterat i att även Australien, Österrike, Tyskland, Belgien och England har startat operativa verksamheter som specialiserar sig på internetrelaterad narkotikabrottslighet.

Elin Törnqvist


Som komplement till ovanstående rekommenderar undertecknad också läsning av rapporten  Narkotikaspaning på Internet och Tema: Internetbrott (Brå)


Den som är genuint intresserad av brottslighet via Internet kan med fördel ta del av någon av nedanstående böcker som författats av Eoghan Casey, som jag bjöd in till Sverige för några år sedan för att leda en kurs i brottslighet på Internet för myndighetspersoner från Skandinavien som ägnar sig åt att utreda sådan verksamhet.


Digital Evidence and Computer Crime: Forensic Science, Computers and the Internet (Academic Press, 2004),


Eoghan Casey är redaktör för Handbook of Computer Crime Investigation: Forensic Tools and Technology (Academic Press, 2001),


Han är också medförfattare till Investigating Child Exploitation and Pornography: The Internet, The Law, and Forensic Science (Elsevier, 2004) .


Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0