Skottlossning i Göteborg oroar polisen

Skottlossning i Backa, misstänkt föremål under en personbil i Västra Frölunda och beskjutna polishelikoptrar i Säve. En presskonferens kommer att hållas i Göteborg klockan 16.00.

Vi ser mycket allvarligt på händelserna, säger kommenderingschefen Klas Friberg.

Polisen i Västra Götaland har haft tre större händelser att arbeta med under tisdagsmorgonen. En av dem, skottlossningen mot en personbil i Backa, misstänks ha kopplingar till kriminella gäng och de stridigheter som finns mellan dem.

Denna händelse, och uppgifter om ett misstänkt föremål som skulle ha placerats under en bil i Västra Frölunda samt beskjutning av Rikskriminalpolisens helikoptrar på Säve, har betecknats som en särskild händelse. Det betyder att Polismyndigheten i Västra Götaland har rätt att begära polisiära resurser från hela landet om man anser sig behöva det.

Klas Friberg är kommenderingschef för den särskilda händelsen: Det finns stridigheter mellan gäng i Göteborg. De är inte ute efter att skada tredje man, men vi är oroliga eftersom privatpersoner ändå riskerar att drabbas, säger kommenderingschefen Klas Friberg.

Bil beskjuten
Klockan 01.24 kom larm om skottlossning i Backa. Flera personer ringde om en bil som hade blivit beskjuten. Ingen person kom till skada, men skott har gått in i en intilliggande lägenhet som innehas av en person som i nuläget inte misstänks ha något med händelsen att göra.
Polisen sökte med hund i området och lyckades påträffa handeldvapen som misstänks ha använts vid skottlossningen. Ingen person är ännu gripen. Ärendet handläggs av länskriminalpolisen.

Klockan 05.01 får polisen larm om att föremål ska ha placerats under en bil vid Speldosegatan 2. Ett område på cirka 100 meter kring bilen spärrades av medan polisens tekniker undersökte bilen. Denna undersökning är avklarad. Inget föremål har hittats.

Polishelikoptrar beskjutna
Klockan 08.31 upptäckte anställda vid polisflyget i Säve att en fönsterruta till hangaren hade krossats och att tre helikoptrar hade blivit beskjutna. Personal från tekniska roteln undersöker dem just nu för att se omfattningen av skadorna, men tillsvidare kommer helikoptrarna att få stå på marken. Rikskriminalpolisen som har lovat att skicka en annan helikopter till Göteborg i avvaktan på att undersökningen ska bli klar.

Jag är nöjd med det beskedet. Då vet jag att vi har samma operativa förmåga som i vanliga fall, säger Klas Friberg.

Polisstation beskjuten
I går morse besköts polisstationen i Partille samt ett intilliggande gym. Polisen kan ännu inte säga om man avsåg att skada polisstationen eller gymmet, eller rent av båda lokalerna.

Det är naturligtvis oroande med beskjutningen mot såväl polisstationen som mot polishelikoptrarna, men vi kan ännu inte säga om det finns något samband mellan händelserna, säger Klas Friberg.

Klockan 16.00 kommer en presskonferens att hållas i Elysseums lokaler på Västgötagatan i Göteborg.

Malin Sahlström

Polisen Västra Götaland


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0