Nya uppdrag till Socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet inom alkohol- och narkotikapolitiken

Regeringen har beslutat att ge och Socialstyrelsen och Statens folkhälsoinstitutet i uppdrag att vidta vissa förberedande åtgärder med anledning av det fortsatta arbetet med att genomföra alkohol- och narkotikahandlingsplanerna. Detta med anledning av att Alkoholkommitténs och Mobilisering mot narkotikas verksamhet ska permanentas i den ordinarie myndighetsstrukturen från och med den 1 januari 2008.

Uppdrag till Socialstyrelsen
Socialstyrelsen ska förbereda för att från och med den 1 januari 2008 vidareutveckla sitt arbete inom ramen för Socialstyrelsens ansvarsområde för att uppnå målen i de nationella alkohol- och narkotikahandlingsplanerna (proposition 2005/06:30). Socialstyrelsen ska på basis av den kunskap och erfarenhet som erhållits genom kommittéernas arbete fortsätta att utveckla kompetens-, metoder och former för samverkan för att främja utvecklingen mot en kunskapsbaserad missbruks- och beroendevård. I detta utvecklingsarbete ska Socialstyrelsen samverka med de myndigheter och organisationer som är berörda.

Socialstyrelsen ska vidare vara mottagare av de rapporter som ska lämnas av projekt som Mobilisering mot narkotika påbörjat och som fortlöper efter den 31 december 2007.

Uppdrag till Statens folkhälsoinstitut
För att det förebyggande arbetet ska fortlöpa på ett så bra sätt som möjligt har regeringen beslutat att ge Statens folkhälsoinstitut i uppdrag att förbereda för att från och med den 1 januari 2008 stödja länsstyrelsernas länssamordnarfunktioner för alkohol och narkotika. Institutet ska i förberedelserna bland annat beakta behovet av informations-, erfarenhets- och kunskapsutbyte mellan länssamordnarfunktionerna, landstingen, kommunerna och det civila samhället.

Regeringen har också gett Statens folkhälsoinstitut i uppdrag att till den 15 januari 2008 inkomma med förslag om hur länssamordnarfunktionen kan utvidgas till att omfatta insatser för att minska tobaksbruket. Institutet ska i förslaget ange vilka konsekvenser en sådan utvidgning har för institutets uppdrag att stödja länssamordnarfunktionerna.

Statens folkhälsoinstitut ska också till den 1 april 2008 inkomma med förslag om institutets behov av resurser och kompetens för att stärka det hälsofrämjande och förebyggande arbetet inom primärvården vad gäller områdena alkohol, narkotika, dopning och tobak. Institutet ska i förslaget beakta Riskbruksprojektets verksamhet.

Statens folkhälsoinstitut ska förbereda för att från och med den 1 januari 2008 stödja det hälsofrämjande och förebyggande arbetet inom högskolor och universitet vad gäller områdena alkohol, narkotika, dopning och tobak. Statens folkhälsoinstitut ska till den 3 december 2007 inkomma med förslag till hur institutets stöd till det hälsofrämjande och förebyggande arbetet inom högskolor och universitet ska utformas. Statens folkhälsoinstitut ska i förslaget beakta Riskbruksprojektets och Skolprojektets verksamhet.

Statens folkhälsoinstitut ska förbereda för att senast från och med den 1 januari 2008 ta emot såväl det elektroniska som tryckta informationsmaterial som har utvecklats av Alkoholkommittén och Mobilisering mot narkotika.

Statens folkhälsoinstitut ska till den 20 december 2007 inkomma med förslag till plan för hur myndigheten ska genomföra informationsinsatser i syfte att nå målen för livsstilsfrågorna alkohol, narkotika, dopning och tobak. Myndigheten ska särskilt pröva hur institutet kan ta till vara det informations- och kommunikationsmaterial som utvecklats av Alkoholkommittén och Mobilisering mot narkotika. Institutet ska i planen också beakta möjligheten att samverka med det civila samhället.

Statens folkhälsoinstitut ska i den slutrapport om Skoluppdraget som ska lämnas till regeringen den 1 april 2008 ge förslag till hur det fortsatta alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobaksförebyggande arbetet i skolan ska genomföras.

Statens folkhälsoinstitut ska förbereda för att senast från och med den 1 januari 2008 kunna bevaka de projekt som Alkoholkommittén påbörjat och som fortlöper efter den 31 december 2007. Institutet ska också vara mottagare av de rapporter som dessa projekt ska avge. Statens folkhälsoinstitut ska ta till vara den kunskap som projekten bidrar till och i institutets årsredovisning till regeringen redovisa hur myndigheten gjort detta.

Statens folkhälsoinstitut ska förbereda för att från och med den 1 januari 2008 kunna bevilja och administrera utbetalningar till projekten Ansvarsfull Alkoholservering och länsstyrelsernas länssamordnarfunktioner för alkohol, narkotika, dopning och tobak under förutsättning att erforderliga beslut av riksdag och regering fattas.

Systembolaget tar över Alkoholprofilen
Systembolaget kommer som ett led i sitt uppdrag att lämna information till allmänheten om de risker som är förenade med konsumtion av alkoholdrycker att från årsskiftet att ta över ansvaret för Alkoholprofilen. Alkoholprofilen är ett webbaserat testinstrument med frågor som utgår från konsumtion, alkoholbeteende, tolerans, berusningsdrickande, motivation och ärftlighet.

Bakgrund
I Budgetpropositionen för 2008 (proposition 2007/08:1) aviserade regeringen att den verksamhet som bedrivits av Alkoholkommittén och den nationella narkotikasamordnaren och dennes kansli (Mobilisering mot narkotika) ska permanentas i den ordinarie myndighetsstrukturen. Från och med den 1 januari 2008 kommer därför ansvaret för att genomföra de nationella alkohol- och narkotikahandlingsplanerna att ligga på berörda myndigheter. Regeringen avser att återkomma med uppdrag till myndigheterna att inom sina respektive ansvarsområden driva utvecklingen vidare utifrån målen i handlingsplanerna. Myndigheterna ska regelbundet följa upp arbetet och rapportera om utvecklingen till regeringen.

Den 18 oktober beslutade Regeringen att det inom Regeringskansliet ska inrättas en särskild samordningsfunktion för regeringens alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobaksförebyggande politik. Denna funktion ska bestå dels av en interdepartemental arbetsgrupp för samordning av alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken, dels av ett sekretariat. Sekretariatet ska benämnas ANT-sekretariatet.

Regeringen beslutade också att ett råd för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobaksfrågor ska inrättas. Rådet ska agera som rådgivare till regeringen i alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobaksfrågor samt informera regeringen bland annat om forsknings- och utredningsresultat med relevans för utformningen av politiken inom dessa områden.

Regeringen beslutade den 18 oktober att det inom Regeringskansliet ska inrättas en samordningsfunktion för regeringens alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobaksförebyggande politik. Denna funktion ska bestå dels av en interdepartemental arbetsgrupp för samordning av alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken, dels av ett sekretariat. Den interdepartementala arbetsgruppen ska benämnas SAMANT (S 2007:E) och sekretariatet ska benämnas ANT-sekretariatet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0