Internationell kriminalitet i Sverige
Vid ett seminarium hos Palmecentret i Stockholm diskuterades aktuella hotbilder. Vid seminariet sa chefen för Rikskriminalens underrättelsetjänst, Thord Modin, att den nya internationella brottsligheten kan ha 6-7 länder inblandade, och brottslighetens huvudmän behöver inte ens vara på plats för att leda verksamheten i Sverige.
Den binder samman Afrika, Östeuropa eller andra områden med Stockholm, sa Modin. Den internationella brottsligheten handlar om narkotika, vapenhandel, människohandel, penningtvätt och annat. Mycket stora pengar står på spel och de kriminella skyddar inblandade med allt grövre våldsmetoder. Korruptionen finns med i bilden.
De kriminella köper medborgarskap och kommer hit. Vi har bra sjukvård, är ett fritt land och så vidare. För 10 år sedan var detta avlägset, nu har vi fått det närmare in på oss. Det är gränsöverskridande kontakter mellan nätverk av kriminella och gäng som snabbt växer i omfattning. Och de har blivit effektivare på att kringgå kartläggning. Och risken för korruption ökar när så mycket pengar är i omlopp i den kriminella verksamheten.
Hur ska vi lyckas skydda identiteter och vilkas identiteter? Hot mot oss poliser och våra familjer har blivit allt vanligare från de kriminellas sida.
Vi utvecklar hela tiden det internationella samarbetet och förbättrar våra instrument för kartläggning för att möta brottsligheten. Men migrationsströmmarna bidrar till att försvåra kontrollmöjligheterna, och det är många gånger inte de fattigaste som invandrar hit. Till det kommer människosmugglingen. Med detta säger jag inte att vi ska stoppa invandringen. De finns de som har skäl att komma hit, och de som inte har någonting att återvända till. I sju fall av tio är vi inte säkra på identiteten. Vi kan inte garantera att alla är hederliga människor, och invandrargruppen innehåller också kriminella människor. Detta vet vi, avrundade Thord Modin sitt föga uppmuntrande scenario.
Du kan läsa hela rapporteringen från Palmecentrets seminarium här.
Torgny Peterson