EU-nämnden i korthet
En majoritet i EU-nämnden gav under tisdagen stöd till att EU antar ett beslut om operativt samarbete mellan ländernas särskilda polisinsatsstyrkor. Samarbetet ska gälla vid terroristhandlingar och andra brottsrelaterade krissituationer. Justitieminister Beatrice Ask redogjorde för den svenska ståndpunkten att samarbetet ska vara frivilligt och att insatsstyrkorna ska lyda under befäl och lagar i det land där operationen utförs. Oppositionspartierna s, v och mp hade avvikande mening. En överenskommelse om beslutet väntas vid rådsmötet för rättsliga och inrikes frågor som inleds på torsdag.
Inför rådsmötet fick justitieministern även stöd för en rådsöverenskommelse om huvuddelen av rambeslutet om skydd av personuppgifter inom det straffrättsliga och polisiära samarbetet. EU-nämndens majoritet ställde sig även bakom ett rådsbeslut med bestämmelser för att kunna genomföra ett förenklat utbyte av uppgifter om bland annat dna-profiler och fingeravtryck för att bekämpa brott, som rådet tidigare enats om. I denna fråga hade oppositionspartierna avvikande mening. Stöd fanns också för utkast till slutsatser om människohandel, kampen mot datorbrottslighet och om nya medlemsländers förberedelser för deltagande i Schengenområdet.
Vidare fick statsrådets Tobias Billström stöd i EU-nämnden för hur regeringen vill lägga upp de fortsatta förhandlingarna om regler för återvändande av olagliga invandrare. Avvikande mening anmäldes av s, v och mp. EU-nämnden informerades även om regeringens preliminära synpunkter på kommissionens två nya förslag om laglig arbetskraftsinvandring. I diskussionen som följde underströks bland annat den samsyn som råder i Sverige om att systemet bör vara baserat på arbetsmarknadens behov snarare än på kvoter, som i kommissionens förslag.