Stor ökning av antalet GHB-missbrukare på häktena i Göteborg

Antalet häktade i Göteborg som uppger att GHB är den drog de tar mest eller näst mest har fördubblats det senaste året. Det visar statistik från Socialmedicinska häktesprojektet. Av 288 intervjuade uppger 33 att de använder GHB som sin vanligaste eller näst vanligaste drog.  

Utvecklingen är mycket oroande. Om problemen med GHB ökar i Göteborg, finns också risken att de gör det i övriga landet
, säger Björn Fries, nationell narkotikapolitisk samordnare.  

Även antalet häktade som var påverkade av GHB vid polisens gripande har fördubblats. Från 2005 till 2006 har antalet ökat från 15 till 29.  

I intervjuundersökningen hävdar ett flertal klienter att de upprepade gånger på grund av medvetslöshet, tvingats till intensivvård på grund av GHB. Trots risk för omedelbar återgång till missbruk har de kort därefter fått lämna sjukhuset utan vidare åtgärder.  

Sjukvården måste bli mycket bättre på att erbjuda de här människorna vård och stöd. Det är inte rimligt att utan åtgärder släppa iväg en missbrukare som går direkt hem och tar en ny dos
, säger Björn Fries.  

Socialmedicinska häktesprojektets undersökning visar också på en tydlig koppling mellan missbruket av GHB och Anabola androgena steroider, AAS.

Av de 33 som uppger att de använder GHB mest eller näst mest av alla droger, har 29 även använt AAS.  

GHB

GHB är är en narkotikaklassad drog som ofta säljs som en luktfri vätska. GHB kan vid hög dos leda till försämrad andningsförmåga, medvetslöshet och död. Förekomsten av GHB är särskilt hög i Göteborgstrakten.  

Socialmedicinska häktesprojektet
Socialmedicinska häktesprojektet finns i Stockholm och Göteborg och leds av Kerstin Käll, överläkare på beroendekliniken i Linköping. Projektet i Göteborg finansierades 2005 och 2006 av Mobilisering mot narkotika.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0