Projekt Titan

Den 29 november kontaktas tullkriminalen i Malmö av tullsambandsmannen i Berlin med anledning av att tysk tull har påträffat 5 kilo kokain i ett postpaket på Frankfurts flygplats. Postpaketet är adresserat till en postadress i södra Sverige. Beslut om kontrollerad leverans/bevisprovokation tas.  

Olika omständigheter gör att postpaketet kan knytas till Titus Denefjäll. Kokainet i postpaketet plockas ut och ersätts med substitut. Postpaketet går in i postgången och ut till utlämningsstället den 5 december samtidigt som telefonavlyssning inleds mot 5 misstänkta personer.  

Den 6 december anländer 2 misstänkta personer i personbil till postpaketets utlämningsställe och hämtar det aktuella postpaketet. Spaningsstyrkor från tullkriminalen och länskriminalen följer därefter de misstänkta personerna i personbilen för att nå fram till den huvudmisstänkte Titus Denefjäll.   

Färden går i riktning mot  Denefjälls  bostad i Trelleborg. Personbilen stannar dock på en parkeringsplats strax innan och mycket nära Denefjälls hemadress. Beslut om tillslag fattas men under viss dramatik så misslyckas detta och de två misstänkta undkommer gripande. Ett flertal husrannsakningar genomförs omgående och det resulterar i att 2 personer häktas samt att Denefjäll häktas i sin utevaro.  

Den 13 december beslagtages ytterligare ett postpaket som inkommer till ett postkontoret i södra Sverige. Även detta paket innehåller 5 kilo kokain. Paketet är adresserat till samme mottagare som det paket som anlänt till Frankfurt den 29 november men denna gång till en annan postadress i södra Sverige. Den boende på adressen kan knytas till Denefjäll och är en av de redan häktade.  

Efter ett omfattande analysarbete så kan vi spåra 14 postpaket som ankommit från Costa Rica till Skåne under 2004-2005 och samtliga paket kan knytas till Titus Denefjäll. Sannolikt är dessa 14 paket bara en del av ett större antal paket som har skickats på liknande sätt men som inte har kunnat spåras. Förundersökningen menar att de 14 spårade paketen visar på en omfattande smuggling av kokain från Costa Rica till Sverige och att denna organiserats av Denefjäll. Modus operandi då det gäller de 14 postpaketen är detsamma som finns då det gäller de två postpaket vi har beslagtagit med sammanlagt 10 kilo kokain.  

Tingsrätten i Trelleborg beslutar om kvarstad på 1,7 miljoner avseende Denefjäll varvid hus, tomt, fordon, valuta, 18 k guldplattor exklusiva smycken m.m. tas i beslag. Grävningar på tomt tillhörande Denefjäll ger ytterligare narkotikabeslag i form av av kokain, ecstacy, amfetamin samt dessutom beslag av vapen och ammunition.  

Titus Denefjäll spåras till Kamala Bay i Thailand och genom internationellt samarbete grips han därefter på Turkiets flygplats där han mellanlandar den 5 januari 2006. Han är på väg från Thailand till Kroatien. Efter 5 månader i turkiskt fängelse utlämnas han till Sverige i juni månad.  Ett omfattande utredningsarbete fortsätter och därefter inleds en rättegång som pågår under en månad under september och oktober månad. Åklagaren yrkar på totalt 62 års fängelse för de 6 misstänkta.   

Den 18 oktober faller Tingsrättens dom och Titus Denefjäll döms till 14 års fängelse men åtalsyrkandena mot övriga häktade ogillas av Tingsrätten.  

Knäckfrågan har varit att förundersökningen enligt Tingsrätten inte kan bevisa att de 14 spårade paketen bakåt i tiden har innehållit kokain. Tingsrätten finner det sannolikt att något av paketen har innehållit minst 1 kilo kokain.  

Förutom domen beträffande Denefjäll så är Tingsrättens ledamöter oeniga beträffande övriga häktade. Två ledamöter vill döma och två ledamöter vill fria vilket får till följd att rätten hellre friar än fäller. Rätten tar även beslut om att kvarstaden på 1,7 miljoner SEK ändras till 300.000 SEK (Tingsrättens resonemang-något av paketen har innehållit 1 kilo kokain och sannolikt härrör det halva kilo som påträffas vid husrannsakansgrävningarna på Titus tomt från detta paket. 1 kilo-½ kilo = ca 300.000).  

Projektet menar att förundersökningen har visat på ett överensstämmande modus operandi beträffande samtliga16 paket inklusive de två som tagits i beslag och som innehållit totalt 10 kilo kokain. Det finns även andra omständigheter i förundersökningen som talar för att paketen har innehållit kokain.  

Förundersökningsledaren överklagade tingsrättens dom till hovrätten den 8 november 2006. Hovrätten tog upp målet i januari 2007 och friar även de NN och NN samt häver kvarstaden på 300.000 då de inte delar tingsrättens uppfattning att något av paketen har innehållit kokain. 

Projektet har initierats och drivits av Tullverket i samverkan med Polisen och sammantaget har tull och polis i ärendet bland annat beslagtagit: 

10 424,96 gram kokain
13 499 st tabletter ecstacy
64,10 gram amfetamin
1 st pistol samt ammunition
2 st ljuddämpare
2 st kulgevär samt ammunition  

Projektet har dessutom gett ett underlag som bland annat består av ett flertal identifierade personer som på sannolika skäl kan misstänkas vara involverade i smugglingen. De sannolika misstankarna är dock inte tillräckliga för att leda till åtal med fällande domar. Däremot så har underlaget upparbetats som uppslag till nya ärende/projekt. Ett av dessa ärende/projekt har nyligen uppstartats. 

Källa: Tullverket

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0