Örebro SNPF: Rikspolischef Stefan Strömberg

Narkotikan är grundstenen för den organiserade och internationella brottsligheten. Under de senaste åren har polisen tagit ett rejält språng när det gäller bekämpningen av narkotikabrottsligheten, meddelade rikspolischefen. 

Bilden av att polisen jagar missbrukare och är mer intresserade av kvantitet än kvalitet är inte korrekt, påpekade riskpolischefen. Det finns inget fog för ett sådant påstående, sa Strömberg och hänvisade bland annat till det mycket omfattande antalet genomförda narkotikatester där endast ett mycket litet antal individer blivit föremål för flera sådana tester. 

Polisens förmåga att bekämpa narkotikabrottsligheten måste dock, liksom arbetet inom andra områden, utvecklas. Medborgarna ställer höga och berättigade krav på resultat. Polisen måste därför se till att utveckla och effektivisera sina arbetsmetoder. 

Vi måste skapa en nationell strategi när det gäller bekämpningen. Så är inte fallet idag. Det finns stora skillnader inom landet. Dessa skillnader är helt oacceptabla,
sa Strömberg. 

Ett nytt projekt ska klargöra nationella mål och hur dessa ska uppnås. I projektet kommer vi att undersöka hur olika polisdistrikt arbetar och hitta de goda exemplen. Projektet kommer att ha en styrgrupp med representanter från de aktuella myndigheterna och andra. 

Polisen ska upptäcka fler brott, fler brott ska klaras upp och samarbete ska förbättras och fördjupas i syfte att begränsa tillgång och efterfrågan på narkotika


Den utökade möjligheten att använda tvångsmedel tror rikspolischefen kan få betydelse, speciellt i arbetet mot narkotikabrottsligheten. Kan man vidare få bort vinningen av narkotikabrottslighet kan detta betyda mycket. 

Målet för verksamheten måste vara att slå ut eller allvarligt skada de kriminella nätverken. Som exempel nämnde rikspolischefen ett projekt för att motverka cannabishanteringen. 

Vi måste utveckla underrättelsearbetet på regional nivå. 

Narkotikahandeln på gatunivå bör i första hand bedrivas av gatulangningspoliser men också vara en uppgift för alla poliser, sa Strömberg, som också konstaterade att samarbetet med kommunerna på lokal nivå måste utvecklas. Man måste vidare fråga sig vad respektive kommun kan sätta inför insatser för att motverka narkotikaproblemet. Utan kommunala insatser kan polisens arbete inte bli framgångsrikt. 

Rikspolischefen delade också ut Rikspolisstyrelsens pris till årets narkotikapolis. Priset, 25 000 kronor, gick till Sune Nord i Söderhamn. 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0