Örebro SNPF: Justitieminister Beatrice Ask

Beatrice Ask inledde med att berätta att den första motionen hon skrev till moderaternas ungdomsförbund 1975 hette Krossa knarket.  

Vi har idag en situation där åtgärderna fortfarande är otillräckliga. Jag tycker att det här med narkotikabekämpningen är otroligt viktigt. Var hade vi varit nu om inte människor under många år gjort massor med insatser för att bekämpa narkotikan
, sa Beatrice Ask 

Varje gram man beslagtagit och varje stort beslag av tullen är av stort värde.
 

Beatrice Ask anser att det är positivt att myndigheter kan samverka, vilket inte minst Örebro-konferensen är ett gott exempel på. Hon konstaterade att allt kanske inte blir bäst om rikspolischefen får bestämma allt själv. 

Målet för svensk narkotikapolitik är ett narkotikafritt samhälle. Vi har en restriktiv hållning till narkotika. Vi ser väldigt allvarligt på narkotika i vårt land, något som står i bjärt kontrast till situationen i många andra länder
, sa Ask, och vi kan i statistiken se bevis på att vi har nått framgångar tack vare den politiken

Beträffande polisens verksamhet är regeringens mål att det ska finnas 20 000 poliser vid slutet av mandatperioden. 

Vi måste bli bättre och klara av mer och min uppgift är att ragga ihop pengar till det
. De resurser vi har idag räcker inte till har Ask vid olika tillfällen hört av verksamma på fältet. 

Det finns diverse svårigheter av administrativ karaktär och kring sekretess som bör ses över, konstaterade Ask. 

Det mest effektiva för att bekämpa den organiserade brottsligheten är att jaga pengarna, dvs de vinster kriminella gör, något som Ask uppenbarligen också anser att döma av hennes anförande. 

Det polisiära vardagsarbetet
Det brottsförebyggande arbetet är väsentligt i vardagen och där måste samarbete ske med andra. Polisen i Stockholm som samarbetar med Maria Ungdom är ett exempel. Andra bra exempel är när polisen samarbetar med socialtjänsten. Jojoverksamheten är frustrerande för poliser som griper samma personer gång efter gång men som inte upplever att det händer något. Samtidigt måste det också finnas tålamod, menar Ask. På samma sätt som med rökning och bantning måste man inse att det inte alltid är så lätt att ändra beteende omgående, sa Ask. 

Regeringens arbete är kraftfullt inriktat på att nå ungdomar för att förhindra en utveckling åt fel håll med narkotikamissbruk och kriminalitet. 

Jag tycker att det är vår förbaskade skyldighet att ta reda på om det pågår ett missbruk, utan att fråga föräldrarna först. Ska man vänta och diskutera fram och tillbaka är det risk för att det inte blir mycket gjort. 

Låt mig avslutningsvis också säga att jag tycker att det är bra att man diskuterar polisiära insatser och arbetsmetoder. Viktigt med en diskussion om såväl specialisering som behovet av mer allmänna kunskaper
.  

När vi har en brottslighet som är internationell och organiserad så måste vi samarbeta med andra länders polis och åklagare.
Beatrice Ask skulle gärna vilja ha en mer omfattande debatt om det internationella samarbetet och hur det kan utvecklas. 

Till sist. Jag tror att det är dags att väcka upp den narkotikapolitiska debatten igen. Nu tillför vi resurser, vi utvecklar metoder. Jag tror att vi har en del framför oss för att utveckla arbetet. Jag hoppas att konferensen blir intensiv, att ni pratar mycket. Det ni gör är bland det viktigaste man kan ägna sig åt, avslutade Beatrice Ask.

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0