Örebro SNPF: Generaltulldirektör Karin Starrin

Generaldirektören för tullverket, Karin Starrin, redovisade tullverkets insatser och förhoppningar för framtiden. 

Nästan 600 medarbetare arbetar med gränsskyddsuppgifter och tullkriminalen arbetar för att på ett målmedvetet sätt försöka stoppa smugglingen.  

Vi blir bättre och bättre. 2006 slog vi rekord på opium, kokain och ecstasy, men vi är absolut inte nöjda, vi kan bi mycket bättre. Fram till 2012 ska vi bli dubbelt så bra, dvs fördubbla värdet av den samhällsnytta som beslag innebär. Analysmetoder, strategier mm ska utvecklas för att öka säkerheten. Vi ska vara på rätt plats i rätt tid för att göra de största beslagen. 

Målmedvetet engagerat arbete är angeläget att lägga fast. Huvuduppgiften är självklart att ha kontroll på varuflödet för i det flödet finns också det illegala varuflödet. Det kräver nya arbetsmetoder och att vi kan få tips från våra samarbetspartners. Utökat internationell samarbete är vi mer och mer beroende av.  

Önsketänkandet är att vi ska få ett narkotikafritt samhälle. Det finns stora mängder i narkotika men med gemensamma ansträngningar har kan vi ta ytterligare ett steg för att nå målet. Detta kräver dock ett utvecklat samarbete med näringslivet.  

Starrin berättade också om SMT, vilket är förkortningen för Samverkan mot tullbrottslighet, där tullen tillsammans får hjälp av näringslivet för att upptäcka felaktiga leveranser i varusändningar. Vi skriver avtal och överenskommelser med företag om ett gemensamt arbete för att upptäcka sådant som inte stämmer. 

Karin Starrin delade också ut priset till årets narkotikabekämpare inom Tullverket. Priset, 10 000 kronor, gick till Anders Lundgren, Arlanda. 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0