Örebro SNPF: Biträdande chefsåklagare Astrid Eklund

Astrid Eklund inledde med att konstatera att det inte går att lagstifta bort narkotikaproblematiken men vi kan förbättra förutsättningarna för att bekämpa olika brott och öka effektiviteten och framför allt öka kunskapen om brottsligheten och dess orsaker. 

Kunskapen om orsakerna är viktigare än man kanske tror. De senaste tre Brå-rapporterna om narkotikahanteringen är goda exempel på sådana kunskaper, meddelade Eklund. Astrid Eklund betonade också vikten av samarbete. 

Åklagarmyndigheten försöker också utveckla sin organisation för att i möjligaste mån anpassa verksamheten till verkligheten. 

Strategiska prioriteringar är viktiga för att bekämpa rätt saker och få ordning och reda på det man gör, t ex samplanerade insatser. 

Inflödet av ärenden och mål ökar. När det gäller statistik berättade Eklund också att den brottslighet som renderar böter ökar mest

Vad kan då åklagarmyndigheten göra ytterligare för att påverka arbetet i positiv riktning? Vi kan ta fram åtgärder för att göra den rättsliga hanteringen effektivare. Ett exempel på en sådan är skriften om farlighetsbedömningen av narkotiska preparat, berättade Eklund. 

Beträffande provokativa åtgärder har vi tagit fram riktlinjer för att därmed klargöra och förtydliga regler om vad som är tillåtet respektive otillåtet. Provokativa åtgärder ska användas men på ett korrekt och ansvarsfullt sätt.
 

Två budskap tycker vi är viktiga. Jaga pengarna och utnyttja möjligheter till provokativa åtgärder
, avslutade Astrid Eklund. 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0