Nya droger klassas som narkotika

Två missbrukssubstanser: DOI och DOC, klassificeras från den 15 maj som narkotika och blir därmed olagliga.

Substanserna har både centralstimulerande och hallucinogen effekt.  DOI (4-jod-2,5-dimetoxiamfetamin) och DOC (4-klor-2,5-dimetoxiamfetamin) förs den 15 maj upp på förordningen om kontroll av narkotika (1992:1554) och regleras därigenom av narkotikastrafflagen (1968:64).

De två substanserna klassificeras i samma grupp som LSD, Heroin och XTC. DOC och DOI är amfetaminanaloger och mycket lika den redan narkotikaklassade substansen DOB. De har både centralstimulerande och hallucinogen verkan och är nära relaterade till amfetamin, ecstasy och till viss del LSD. Riskerna vid bruk av drogerna är också liknande. 

DOI beslagtogs för första gången i september 2006 i Sverige. Ytterligare några svenska fall har förekommit och dessutom beslag i Danmark och Finland.

Bedömningen är att man kan vänta sig ett ökat bruk så länge drogen är laglig.

DOI förekommer vanligen som små papperslappar indränkta i substansen, så kallade ?blotters?. Vid höga doser finns risk för kramper, medvetslöshet och hjärtinfarkt.

Det första svenska beslaget av DOC gjordes 2001. Substansen påträffades ett fåtal gånger i Sverige fram till dess den klassificerades som hälsofarlig vara 2004. 2006 dök DOC upp på nytt i Sverige. Därefter har beslag gjorts även i Finland och Storbritannien.

DOC kommer nu som en följd av lagförändringen att betraktas som narkotika.

Användarna av DOC och DOI är huvudsakligen yngre människor som brukar substanserna som komplement eller substitut till andra droger.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0