Örebro: Regeringen tydlig när det gäller fortsatt nolltolerans mot narkotika

Maria Larsson, äldre- och folkhälsominister, talade under mässans första dag i Örebro. 

Jag hoppas att den politik vi ska arbeta med ska präglas av samarbete. Förhoppningsvis kan jag och Beatrice Ask ge verktyg för det samarbetet för polis, tull, socialtjänst och ideella organisationer
, sa Larsson. 

Vi har också anledning att ge uttryck för en ideologisk utgångspunkt. Jag får ibland frågan om det är orealistiskt att ha en nollvision när det gäller arbetet mot narkotika.
Här var Maria Larsson mycket tydlig kring målet med en nollvision. Narkotikaproblemet måste bekämpas i varje liten del, sa Larsson. Det ska råda nolltolerans mot narkotika, betonade äldre- och folkhälsoministern. 

I arbetet för varje enskild människas människovärde och varje individs rätt till frihet finns det ingen kompromiss
, sa Larsson och konstaterade därmed att den nuvarande regeringen inte lämnar något som helst utrymme för acceptans av det som en del väljer att kalla lätta droger. 

Maria Larsson betonade också vikten av ökat samarbete med de organisationer som arbetar mot narkotika. Den nya regeringen är väl medveten om att myndigheterna inte kan klara sitt arbete utan medverkan av dessa organisationer, sa Maria Larsson. 

Snabbare klassificering av nya droger var också ett ämne som Larsson tog upp. Larsson ställde sig också positiv till drogtester på ungdomar under 15 år, en fråga som justitieministern tagit initiativ till att utreda. 

En viktig del i regeringens åtgärder att undersöka, värdera och sålla bland de metoder som används inom det förebyggande arbetet men också inom vården. Samordnade insatser är av avgörande betydelse för vårdens kvalité och för att man ska uppnå ett positivt resultat
, påpekade Larsson. Målet är att åstadkomma en enhetlig och kunskapsbaserad verksamhet. 

Handlingsplanen för narkotika för åren 2006-2010 ligger fast. Det är en styrka i svensk politik att det finns en consensus kring narkotikapolitikens grundvalar. Det finns inga stora meningsskiljaktigheter
, sa Larsson, inte heller mellan den nuvarande och den tidigare regeringen. 

Att handlingsplanen mot narkotika ligger fast utgör ytterligare ett stöd för fortsatt kamp mot narkotikamissbruket.

Det drogförebyggande arbetet får inte på något sätt stanna av. Arbetet ska fortsätta med oförminskad styrka, konstaterade Larsson. 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0