Örebro: Om knarket på slutna anstalter och tullens verksamhet

Efter anföranden av ministrarna Larsson och Ask var det så dags för de olika verkscheferna. 

Först ut var Lars Nylén, kriminalvårdens generaldirektör, som bland annat konstaterade att narkotikan inte flödar på anstalterna. Kriminalvården har just fått sin 19:e narkotikahund och utifrån arbetet med hundarna hävdar Nylén att narkotika inte är allmänt förekommande på anstalterna.  

Om det inte flödar av narkotika, så flödar det i alla fall av narkomaner på de svenska anstalterna. 60% av intagna använder narkotika och/eller alkohol. Narkomanen är en normalklient i kriminalvårdens miljö, sa Nylén. 

Generaldirektören för tullverket, Karin Starrin, redovisade tullverkets insatser och förhoppningar för framtiden. 

Nästan 600 medarbetare arbetar med gränsskyddsuppgifter, meddelade Starrin, och tullkriminalen arbetar för att på ett målmedvetet sätt försöka stoppa smugglingen.  

Vi blir bättre och bättre. 2006 slog vi rekord på opium, kokain och ecstasy, men vi är absolut inte nöjda, vi kan bi mycket bättre. Fram till 2012 ska vi bli dubbelt så bra, dvs fördubbla värdet av den samhällsnytta som beslag innebär. Analysmetoder, strategier mm ska utvecklas för att öka säkerheten. Vi ska vara på rätt plats i rätt tid för att göra de största beslagen.
 

Vi ska förstärka vår tekniska utrustning. Vi arbetar med narkotikasökhundar, som är ovärderliga och vi vill också utveckla den delen. Under 2006 har vi tillsammans med polisen haft ett projekt om teleavlyssning som vi nu permanentar vid ingången av 2007
, sa Starrin. 

Det internationella samarbetet blir allt viktigare, inte minst med tanke på de långa transporter som narkotikan
, konstaterade Starrin.
 
Det stora beslaget på 1,1 ton kokain i Göteborg 2006 lyckades vi med inte minst tack vare samarbete med Tyskland och Polen. 200-kilosbeslaget var resultatet av ett gott samarbete med Belgien. Vi måste fortsätta utveckla det internationella samarbetet. 

Vi har också en viktig uppgift i postflödet, som ökar betydligt. Vi tar allt mer på Arlanda där all utrikesbrevtrafik kontrolleras. På Arlanda görs beslag varje dag.
 


Avslutningsvis berättade Starrin om SMT, vilket är förkortningen för Samverkan mot tullbrottslighet, där tullen tillsammans får hjälp av näringslivet för att upptäcka felaktiga leveranser i varusändningar. Vi skriver avtal och överenskommelser med företag om ett gemensamt arbete för att upptäcka sådant som inte stämmer.

Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0