Uttalande av FN:s generalsekreterare på internationella dagen mot narkotika

Uttalande av FN:s generalsekreterare med anledning av den internationella dagen mot narkotika. I ett uttalande med anledning av den internationella dagen mot narkotika den 26 juni säger FN:s generalsekreterare Ban följande: 

Narkotikamissbruk är ett problem som kan förebyggas, behandlas och kontrolleras. Medan ansträngningar måste intensifieras för att minska tillgången-genom att hjälpa odlare av illegala grödor att hitta livskraftiga legala alternativ och säkerställa att rättsvårdande myndigheter fortsätter sitt goda arbete att beslagta narkotika-utgör en minskning av efterfrågan den största utmaningen för den globala narkotikakontrollverksamheten. Med minskad efterfrågan skulle det finnas minskad behov av tillgång och färre incitament för kriminella att bedriva illegal handel med narkotika. 

Att bekämpa narkotika är en kollektiv åtgärd. Det kräver politiskt ledarskap och tillräckliga resurser, speciellt när det gäller fler och bättre behandlingsmöjligheter. Det kräver engagemang från föräldrar och lärare likaväl som engagemang från hälsovårdande myndigheter och socialarbetare. Det kräver att media och domstolar gör sitt. 

Alla delar av samhället måste förenas och ägna speciell uppmärksamhet åt de som befinner sig i ett utsatt läge, de som befinner sig i riskzonen för att använda narkotika på grund av den egna eller familjens situation, och de som redan använder narkotika. Vår uppgift är att göra det möjligt för dem att kontrollera sina liv snarare än att tillåta att deras liv kontrolleras av narkotika. Det innebär att ge unga människor god ledning, möjligheter till anställning och en chans att bli delaktig i aktiviteter som kan hjälpa till att organisera livet och ge det mening och värde. Det innebär att ge föräldrar stöd i deras ansträngningar att erbjuda kärlek och ledarskap. Det innebär att nå ut till marginaliserade grupper och garantera att de får den omsorg de behöver för att kunna hantera beteende-, psykologiska eller medicinska problem. Det innebär att presentera skäl som ger anledning till hopp. 

Effektiv behandling är väsentlig för de som kämpar med sitt missbruk. Narkotikamissbruk är en sjukdom som måste behandlas på evidensbaserade grunder, inte ideologi. Jag uppmanar medlemsstaterna att ägna mer uppmärksamhet åt tidig upptäckt; att göra mer för att förhindra spridning av sjukdomar, särskilt HIV och hepatit, genom missbruket; att behandla alla former av missbruk; och att integrera missbruksbehandling i offentlig hälsovård och socialtjänst. 


Narkotikamissbruk för med sig ångest och plågor för den enskilde individen och nära och kära. Det tär på hela människan, familjen och samhället. Det är ett område som var och en av oss måste ta personligt. Låt oss på den här internationella dagen mot narkotikamissbruk och handel med narkotika försäkra att det inte finns någon plats för narkotika i våra liv eller våra samhällen.

Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0