Utökade möjligheter till elektroniskt informationsutbyte mellan myndigheter

Möjligheterna till elektroniskt informationsutbyte mellan vissa myndigheter inklusive arbetslöshetskassorna ska utökas. Det föreslår 2005 års informationsutbytesutredning som 8 juni överlämnade sitt betänkande Utökat elektroniskt informationsutbyte (2007:45) till statsrådet Mats Odell.

Utredningen föreslår vidare att det införs en särskild lag om en anmälningsskyldighet för vissa myndigheter och för arbetslöshetskassorna. Skyldigheten ska gälla när det finns anledning anta att bidrag eller annan ekonomisk förmån från trygghetssystemen har betalats ut med för högt belopp eller annars felaktigt. Anmälan ska göras till den som har betalat ut förmånen.

Utredningens uppfattning är att de föreslagna utökade elektroniska informationsutbytena leder till stärkt kontroll av utbetalningarna från trygghetssystemen, effektivare ärendehandläggning samt till bättre service och ökad förutsebarhet för den enskilde. Med den reglering som föreslås anser utredningen att informationsutbytena inte innebär något oacceptabelt intrång i den enskildes personliga integritet.

Utredningens förslag om utökade möjligheter till elektroniska informationsutbyte innebär i huvudsak följande:

- Skatteverket ska till Försäkringskassan lämna vissa inkomstuppgifter för beräkning av sjukpenninggrundande inkomst och viss uppgift om förmögenhet som behövs i ärende om bostadsbidrag.

- Migrationsverket ska lämna vissa uppgifter till Försäkringskassan som har betydelse i bl.a. ärende om socialförsäkringsförmån.

- Skatteverket ska till arbetslöshetskassorna lämna vissa inkomstuppgifter som har betydelse i ärende om arbetslöshetsersättning.

- Skatteverket ska lämna Statens pensionsverk vissa inkomstuppgifter. Det gäller i ärende om bl.a. inkomstgaranti till f.d. riksdagsledamöter och f.d. företrädare i Europaparlamentet, om pensionsersättningar enligt avtal om trygghetsfrågor eller ärende om inkomstgaranti för statsråd och vissa arbetstagare med statlig chefsanställning.

- Arbetslöshetskassor och den nya myndigheten Arbetsförmedlingen ska till Kronofogdemyndigheten lämna vissa uppgifter som behövs i mål om utmätning.

- Centrala studiestödsnämnden, Skatteverket, Arbetsförmedlingen och arbetslöshetskassorna ska till socialnämnder lämna de uppgifter som behövs i ärende om ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen.

Med några enstaka undantag anser utredningen att de föreslagna elektroniska informationsutbytena ska få ske genom att mottagaren har direktåtkomst till uppgifterna hos utlämnaren.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0