Registerkontroll på förskola och skola även för andra än anställda

Regeringen beslutade 7 juni om en lagrådsremiss som avser utökad registerkontroll för personer som verkar inom skola och förskola.

Lagrådsremissens förslag i sammandrag
Förslaget innebär att dagens registerkontroll (som gäller alla som erbjuds anställning inom förskoleverksamhet, skola och skolbarnsomsorg) utvidgas till att gälla även vissa andra personer som arbetar eller utför praktik inom de berörda verksamheterna.

Utdraget ur belastningsregistret ska innehålla anteckning om personen dömts för sexualbrott, grova våldsbrott eller barnpornografibrott. Arbetsgivaren avgör själv om en arbetssökande med anteckning i registerutdraget ändå kan anställas. Anteckning i registret kvarstår i 10 år, eller under längre tid om personen begår nya brott av samma typ.

Nya grupper som kommer att ingå i registerkontrollen
- Den som erbjuds arbete inom en sådan verksamhet under omständigheter liknande dem i ett anställningsförhållande. Exempelvis vikarier som hyrs in från bemanningsföretag, köks- och städpersonal i företag som sköter städning eller skolkök på entreprenad.
- Lärarstudenter och deltagare i kommunal vuxenutbildning som genomför praktik inom verksamheten.
- Den som genom deltagande i ett arbetsmarknadspolitiskt program erbjuds att där utföra arbetspraktik eller någon annan programinsats.

De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 april 2008.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0