Påverkade haschrökare filmade mord

Påtända svenska haschrökare har i kommentarer hävdat att hasch inte gör någon aggressiv.  

Det gäller uppenbarligen inte de två brittiska tonåriga haschrökare som i en planerad attack videofilmade mordet på en 40-årig tvåbarnsfar för att sedan skryta om det inför sina kamrater. 

Ytterligare ett fall, som du kan läsa mer om här, som bekräftar behovet av en intensifierad, samordnad kamp mot cannabis.  

Torgny Peterson

Kommentarer
Postat av: Jah Hollis

Men först och främst måste vi ju förbjuda spriten som väl ändå måste ligga bakom mer våld mellan människor än någon annan substans vi har tillgång till, eller?

2007-06-24 @ 06:34:48
URL: http://jahhollis.blogspot.com/
Postat av: Torgny Peterson

Det där kan du knappast tro på själv. Att förbjuda alkohol skulle knappast få det stöd som krävs för att genomdriva ett sådant beslut. Däremot finns de kraftfullt stöd för att upprätthålla förbudet mot narkotika och det arbete som krävs för att åstadkomma det.

2007-06-25 @ 06:44:37
Postat av: Julius

Men kära Torgny.. Nu får du nog förklara hur det här fungerar för jag förstår verkligen inte.
Överfall av den här typen sker i stort sett dagligen runt om i europa utan cannabis, vad skyller vi på när det inte finns en sån bekväm skrämselikon med i bilden?
Ditt perspektiv gör mig både mållös och lamslagen. Cannabis har funnits i många kulturer, inklusive den västerländska, i extremt många år. Det finns en oändlig lista på personer som levt och upprätthållit ett välfungerande socialt liv, inklusive skött sitt arbete bra, ibland till och med uppfostrat familj, trots att dom röker cannabis.
Att den här händelsen är något sorts slutbevis på att cannabis fostrar aggresivitet är en slutsats som jag verkligen inte kan nå ens när jag försöker.
Kan det kanske vara så att ungdomarna det rör sig var omdömeslösa? Det kanske är däri problemet ligger, du kanske är upprörd för att haschet inte automatiskt gjorde dom till bättre människor?
För till skillnad från vad du (och många med dig) verkar tro så varken adderar eller subtraherar haschet några personlighetsdrag. Om man upplever det så beror det snarare på att man inte kände sig själv tillräckligt väl tidigare. (Och vad kan det bero? Kanske konservativ moralism som tvingar folk att stänga in sig i små skal tills dom inte står ut längre? Bara en tanke..)
Man blir den man var innan, varken "ondare" eller "godare". (Precis som med alkohol, förutom att alkoholen biokemiskt triggar signalsubstanser som faktiskt är direkt relaterade till aggresivitet, något som cannabis inte gör.)
Våldsbrott på cannabis är så sällsynt att det knappt existerar som epitet. Och att dom här två ungdomarna hade rökt hasch, hur inverkar det på beteendet menar man? Finns det några som helst belägg för att dom inte skulle begått handlingen ändå?
Varför är inga av de svenska haschrökarna ute och slår ihjäl målare? Eller haschrökare i alla kulturer för den delen. Kan det vara så att det var ett sammanträffande? Dom råkade vara personer som slår ihjäl folk utan anledning OCH personer som röker cannabis. Är detta tillräckligt för en koppling? I synnerhet när statistiken över cannabisrelaterade våldsbrott (och då räknas inte dom gångerna utländska myndigheter har skjutit cannabisodlare) är i praktiken obefintlig med tanke på den konstaterade omfattningen av konsumptionen i europa?
Hur länge ska det här fortgå? Till och med högstadieelever skrattar åt den här långsökta (och helt grundlösa) retoriken, så vem är det som ska övertygas?
Vill du höra en alternativ teori?
Dessa ungdomar befinner sig i en utsatt social situation, dom är defensiva och svårnådda och fientligt inställda till alla sorters auktoritetspersoner inklusive skolpersonal, föräldrar och myndigheter. Som ett resultat av detta har de byggt en gemenskap sinsemellan; ett traditionellt gäng.
I ett gäng gäller deras egna moraliska värderingar. De värderingar samhället har försökt fostra dem till, t.ex. att inte döda någon, att respektera andras liv/hälsa, etc har förkastats. (Om inte annat så via guilt by association-resonemang; "Vuxenvärlden sa att vi skulle ha värderingarna X och Y. Vuxenvärlden suger, alltså suger värderingarna.")
Svårare än så behöver det inte vara, och faktum är att sällan är svårare än så heller. Jag förstår att det är enklare att skylla på hasch än att försöka göra en mer övergripande analys.
Om tonen låter nedlåtande ber jag mer eller mindre om ursäkt, men det gör mig på snudd till upprörd att se vuxna utbildade människor resonera som ett dagisbarn. Tycka vad man vill om cannabis, och aspekter är verkligen värda att ta upp för diskussion.. Men det här?
Kom igen.
Jag tror du kan bättre.

2007-06-25 @ 18:31:06
Postat av: Torgny Peterson

Eftersom du är tveksam till sakförhållande och orsakssamband i det aktuella fallet rekommenderar jag dig att ta kontakt med aktuell myndighet i Storbritannien för närmare besked. Det är ingalunda uteslutet att det kan finnas en mängd olika skäl till händelsen.
Beträffande ditt påstående att "För till skillnad från vad du (och många med dig) verkar tro så varken adderar eller subtraherar haschet några personlighetsdrag. Om man upplever det så beror det snarare på att man inte kände sig själv tillräckligt väl tidigare", tror jag en kontakt mellan dig och docenten Thomas Lundqvist i Lund skulle vara välgörande för att reda ut begreppen.

2007-06-25 @ 19:49:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0