Maria Larsson: Svensk alkoholpolitik ligger fast

Dagens (fredag 5 juni) dom från EG-domstolen förändrar inte svensk alkoholpolitik. Att handla alkohol via Internet, när skatten blir lika hög som på alkohol som köps på Systembolaget, får inga större konsekvenser. Våra två viktigaste verktyg är som bekant försäljningsmonopol via Systembolaget och punktskatter och dessa står ohotade. Svensk alkoholpolitik ligger fast. Det säger äldre- och folkhälsominister Maria Larsson i en kommentar till EG-domstolens dom i mål C-170/04 den 5 juni.

EG-domstolen har i dag dragit slutsatsen att det svenska förbudet mot privatimport av alkohol strider mot EG-rätten. Regeringen kommer nu att studera domen och följa upp att nödvändiga justeringar genomförs så att svensk lag står i överensstämmelse med EG-rätten.

Nu ska vi analysera om ytterligare åtgärder behövs med anledning av domen. Tull, polis, Skattemyndigheten, Folkhälsoinstitutet med flera, ska analysera domen för att se hur kontrollen på alkohol som köps via nätet kan upprätthållas både vad gäller beskattning och ålder. Framför allt är det viktigt att tullen har bra verktyg, säger Maria Larsson.

Dagens dom kommer inte att påverka Systembolagets roll på något sätt. Domen från EG-domstolen i november 2006, det så kallade Joustramålet, fastslog att varor som importeras ska beskattas i Sverige. Det var avgörande för att kunna upprätthålla den restriktiva alkoholpolitiken. Inte heller är det aktuellt med några omprövningar av de svenska alkoholskatterna.

Den restriktiva alkoholpolitiken är fastlagd i regeringsförklaringen och målet är att minska alkoholkonsumtionen. Efter att alkoholkonsumtionen i Sverige ökat med 30 procent på tio så har totalkonsumtionen vikit nedåt från år 2005. Förra året minskade konsumtionen med 5 procent. Den positiva trend vi sett ska förstärkas. En minskad konsumtion leder till minskad rattonykterhet, minskat våld mot kvinnor, minskad sjukdomsrelaterad ohälsa osv. Regeringen har avsatt 260 miljoner de tre kommande åren för drogförebyggande arbete. Det kommer att vara viktigt att arbeta med attityder hos inte minst hos ungdomar. Föräldrar, skola, polis men också frivilligorganisationer spelar stor roll för det attitydskapande arbetet.

Det är också viktigt att förstärka vårt arbete för folkhälsa i EU. Den gemensamma alkoholstrategin som tagits fram är ett viktigt första steg. Samtliga medlemsstater har ställt sig bakom att betrakta alkoholfrågan som en folkhälsofråga. Det forum som tillsatts under kommissionen möjliggör också erfarenhetsutbyte men också att flytta fram en restriktiv alkoholpolitik i medlemsstaterna. 

Läs också:
EU-dom i mål C-170/04
Sverige Regeringen inte beredd på domen (Svenska Dagbladet)
Sverige Skatten kvar på sprit köpt på nätet (Ekot)
Sverige Näthandlare firar segern med champagne (Ekot)
Sverige Svensk alkoholpolitik står fast (Ekot)
Sverige Många frågor återstår kring nätspriten (Ekot)

Kommentarer
Postat av: Yverc

"Dagens (fredag 5 juni) dom från EG-domstolen förändrar inte svensk alkoholpolitik. Att handla alkohol via Internet, när skatten blir lika hög som på alkohol som köps på Systembolaget, får inga större konsekvenser." --> Det är väl bara den alkohol som tullen hittar som skatt läggs på? Det borde vara en väldigt liten andel.

2007-06-06 @ 14:39:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0