Handbok i tillsyn för minskat våld och skador i restaurangmiljö

Folkhälsoinstitutet ger ut en praktisk handbok i tillsyn för alkoholservering på restauranger och krogar. Handboken ska ge polis och kommun metoder för att genomföra en effektiv tillsyn av alkoholservering. 

I rapporten beskrivs arbetsmetoder som förstärker kommunens och polisens tillsyn av krogarna på ett sätt som gör krögare och personal medvetna om sitt ansvar att förebygga våld och skador. Forskning visar på starka samband mellan alkohol och våld.

En stor del av misshandelsfallen i Sverige sker i samband med alkoholkonsumtion. Hög berusningsgrad, liksom att många alkoholpåverkade människor samlas på en och samma plats, ökar risken för våld.  Handboken ger bland annat svar på frågor kring hur man bedömer berusningsgrader och ordningsläge på serveringsställen, hur man praktiskt genomför och dokumenterar ett tillsynsbesök, hur man ger feedback samt förmedlar sitt arbetssätt och resultat via media. 

Arbetet med ansvarsfull alkoholservering är tänkt att resultera i färre och mindre berusade gäster, minskad risk för skador och våld i restaurangmiljö och ökad trygghet för både gäster och personal. Arbetsmetoden är vetenskapligt beprövad och studier visar på faktiska minskningar av alkoholrelaterade våldsbrott i krog- och nöjeslivet.  

Handboken har tagits fram i samarbete med Rikspolisstyrelsen. 

Du hittar hela handboken, Handbok i tillsyn, här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0