GHB sprider sig bland ungdomen

Antalet LVM-ärenden, vård av missbrukare, ökade med 17 procent under år 2006 jämfört med föregående år. Det är i huvudsak kommuner utanför Göteborg och framförallt Göteborgs kranskommuner som stått för ökningen av LVM-ärenden, berättar Håkan Frändemark, socialkonsulent på Länsstyrelsen. 

Länsstyrelsen har sedan år 1998 gjort en årlig sammanställning om hur tvångsvård enligt LVM, Lagen om vård av missbrukare, tillämpas i kommunerna i Västra Götalands län. I rapporten för år 2006 kan Länsstyrelsen redovisa det högsta antalet sedan sammanställningarna började göras i slutet av nittiotalet. Det handlar om omedelbara omhändertagande samt ansökningar om vård.

Åldersgruppen 30 år och yngre står för den största ökningen. I absoluta tal ökade antalet från 65 till 100 LVM-ärenden 2006. Åldersgruppens andel av det totala antalet LVM-ärenden har ökat från 31 till 36 procent. Andelen kvinnor uppgår till 34 procent. Kvinnornas andel har i stort sett varit oförändrad sedan år 2000.

Antalet ansökningar om vård ökade med 18 procent och uppgick till 200 stycken. I två fall bifölls ej ansökan.

Den huvudsakliga drogen var alkohol även om det oftast handlar om ett blandmissbruk. Hos den yngsta åldersgruppen var dock narkotika den huvudsakliga drogen, medan det för gruppen över 50 år nästan enbart handlade om alkohol som huvuddrog.

GHB förekom 2005 i 15 LVM-ärenden. 2006 har antalet GHB förekomster ökat till 27 ärenden.
Detta är en anmärkningsvärd ökning, påpekar Håkan Frändemark.

Länsstyrelsen konstaterar även att allt fler kommuner använder sig av LVM. 2006 var det 13 kommuner som saknade LVM-ärenden. År 2005 var antalet 18.  

Läs också:
Tvångsvård av missbrukare i Västra Götalands län 2006 (17 sid.)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0