Förstärkt vårdgaranti för barn- och ungdomspsykiatrin

De långa väntetiderna inom barn- och ungdomspsykiatrin måste kortas. Därför har regeringen slutit en överenskommelse tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om en förstärkt vårdgaranti för barn och ungdomspsykiatrin. Unga med psykisk ohälsa måste få den hjälp de behöver i tid. Att som ung behöva vänta i upp till 6 månader för behandling kan i många fall vara förödande. Det säger socialminister Göran Hägglund med anledning av den överenskommelse som nu har slutits mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting.

Pressen och stressen ökar i samhället. Inte minst drabbar det våra barn och unga mycket hårt. Inför valet lovade Alliansen en förstärkt vårdgaranti för barn- och ungdomspsykiatrin. Vi tar nu, tillsammans med SKL, de första stegen för att uppfylla det vallöftet. Att bara ösa in pengar utan att veta var behoven egentligen finns har tidigare visat sig vara resultatlöst. Därför måste vi nu, parallellt med de extra pengar vi tillför landstingen, kartlägga varför vårdgarantin i många fall brister. Var finns problemen? Vilka landsting lyckas bra, och varför? På det sättet kan vi följa upp arbetet bättre och lära oss av de goda exemplen.

Det är extra viktigt med snabba insatser när det gäller våra barn och unga. Idag kan ett barn få vänta upp till 3 månader på att träffa en specialist och ytterligare 3 månader på behandling. Sammanlagt blir det ett halvår och det är en orimlig tid i ett barns perspektiv. Vi vill korta tiderna från 3 månader per insats till max 1 månad. Det kommer inte att göras över en natt. Men denna överenskommelse är en bra bit på vägen för att nå målet.

Den förstärkta vårdgarantin innebär att en ung person som söker hjälp inom psykiatrin ska erbjudas kontakt via telefon eller på plats samma dag, och besök hos läkare inom 7 dagar. Den unge ska sedan få träffa en specialist inom barn och ungdomspsykiatrin inom högst 30 dagar, och påbörja behandling inom ytterligare 30 dagar.  

Arbetet med att förverkliga den förstärkta vårdgarantin kommer att genomföras stegvis under en treårsperiod med början sommaren 2007.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0