Avhopp till vänster och höger, från vänster till höger

Hört namnet Bernard Kouchner förut? Bland annat grundare av läkare utan gränser, och också känd i harm reductionsammanhang.

Kouchner är en dynamisk, synnerligen energisk herre som rört sig på många av världens arenor. Kouchner som funnits på vänster- såväl som på högerkanten verkar uppenbarligen inte ha några problem att byta politisk sida efter behag, eller kanske behov. Han har varit hälsovårdsminister under socialisterna Rocard, Bérégovoy och Jospin och är nu nyutnämnd utrikesminister i Sarkozys konservativa regering. De franska socialisterna kliar sig i knoppen och förstår ingenting av de avhopp som sker från vänster till höger i allt snabbare takt, och det handlar inte bara om Kouchners avhopp.

Kouchner var ett tag lika poppis i harm reductionkretsarna som den fd borgmästaren i Baltimore, Kurt L. Schmoke, inte minst på grund av att Kouchner såg till att flera av de schweiziska legaliseringsaktivisterna bereddes tillträde till de politiska finrummen i Frankrike. 1992, då Kouchner var hälsovårdsminister i den socialistiska regeringen, organiserade han bland annat ett möte med företrädare för det katastrofala, schweiziska programmet för distribution av heroin till opiatmissbrukare och han var en välsedd talare på internationella harm reduction-konferenser.

Många har kontaktat mig och undrat vilka som egentligen grundade harm reduction-rörelsen. Därom har många åsikter, men de som i mer organiserad form ligger bakom påfundet att kalla bland annat okontrollerade metadonprogram, kommunala sprutstugor och distribution av heroin till opiatmissbrukare för harm reduction är Patrick O´Hare, Patrick J. Aeberhard, Ernst Buning, Dave Burrows, Ernie Drucker, Fabio Mesquita, Diane Riley, Marsha Rosenbaum, Bill Stronach och Alex Wodak. Eftersom jag deltagit i flera konferenser arrangerade av den här gruppen och deras allierade konstaterar jag att det runt initiativtagarna och deras efterföljare finns många intresserade hangarounds och prospects som efter förmåga försöker placera sig i harm reduction-samhällets kärna eller utkanter, möjligen till gagn för den egna karriären men knappast till gagn för arbetet att minska tillgång och efterfrågan på narkotika.

Torgny Peterson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0