Allt är inte harm reduction som glimmar

För många år sedan, 1988, marknadsförde harm reductionförespråkarna, även om uttrycket som det används idag knappast var uppfunnet då, den dåvarande borgmästaren i Baltimore, Kurt L. Schmoke, som framtidens hopp när det gällde att bekämpa narkotikaproblemet i Baltimore. Schmoke syntes here and there and everywhere och omhuldades varmt av anhängarna av avkriminalisering av narkotika eftersom Schmoke ansåg att man borde ha en nationell debatt om förtjänsterna av att avkriminalisera användningen av narkotika. 

Vid den här tidpunkten gick debattens vågor höga om just den frågan eftersom kongressen samma år antog en resolution om att man skulle uppnå ett drogfritt Amerika 1995. 

Schmoke & Co, tillsammans med Ethan Nadelman, Arnold Trebach m fl av de mer framträdande figurerna gjorde så småningom genom de två organisationerna Lindesmith Center och Drug Policy Foundation sitt bästa för att se till att målet inte skulle kunna uppnås. Lindesmith Center och Drug Policy Foundation slogs samman i mitten av 90-talet och döptes då om till Drug Policy Foundation, som under flera år fått starkt ekonomiskt stöd av George Soros, Peter Lewis och John Sperling. Målet för organisationerna, idag organisationen, har hela tiden varit att utrota den amerikanska restriktiva narkotikapolitiken. 

Hur har det då gått med Baltimore och harm reduction? Inte vidare värst om vi tittar på hur situationen ser ut idag. Och numera talar inte amerikanska harm reductionförespråkare om Baltimore som något föredöme och Schmoke har för länge sedan lämnat den offentliga, drogpolitiska arenan. 

Baltimore har idag så omfattande problem med narkotika att läget kan sägas vara bortom kontroll. Hittills har 120 människor mördats i drog- och gängrelaterade uppgörelser i områden där de flesta medborgare inte skulle tänka tanken att sätta sin fot.  

När det gäller missbruk av heroin intar Baltimore tätplatsen med uppskattningsvis 60 000 heroinister, enligt biträdande polischefen i Baltimore, Frederick Bealefeld, som också säger att cirka tio procent av befolkningen i Baltimore missbrukar narkotika. 

Den nuvarande borgmästaren, Sheila Dixon, konstaterar att Baltimore i likhet med många andra områden med enorma drogproblem dras med fattigdom, arbetslöshet, illegala vapen och  analfabetism. Sedan när har harm reduction förklädd till statens välsignelse att använda narkotika åtgärdat sådana problem? Aldrig!  

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0