Livet efter Almedalen

35181-10

Almedalsveckan är slut för i år. En intressant vecka som totalförvirrat vissa journalister och andra rapportörer, som uppenbarligen inte klarar av att andra än partiledarna talar och gör traditionsenliga utspel.  

Till skillnad från dessa anser jag att det varit befriande att så många frivilligorganisationer, lobbyister och påtryckare tagit tillfället i akt för att göra sig hörda-med större eller mindre framgång.  

´Money talks´ heter det och visst är det så. Vissa företag och lobbyister har spenderat enorma summor för att synas, summor som andra inte har tillgång till. Bristen på pengar kompenseras dock ofta av ett omfattande engagemang, många personer i armén av ´fotfolk´ och en aldrig sinande uppfinningsrikedom för att hitta metoder att nå fram. 

Som sagt, en del tålde inte årets ordning i Almedalen. Anders Björkman i Kvällsposten konstaterar att det finns absolut inget att rapportera från Almedalen och Expressens Sakine Madon sammanfattar sitt besök i Almedalen med att det handlar om fest, skvaller och PR-jippon och avslutar sin klagan i tidningen med jag åker gärna hem snart. Deras skrönor i respektive blad säger mer om dom själva än om Almedalsveckan. I Göteborgs-Posten verkar Per Anders Rehn och Dick Henriksson under rubriken Analys av Almedalen  ha fattat galoppen bättre.  

Almedalsveckan kommer att fortsätta och utvecklas. Förhoppningsvis ökar insatserna från frivilligorganisationer, lobbyister och påtryckare under nästa års Almedalsvecka i syfte att påverka beslutsfattande politiker. Som bekant utgår ju all makt från folket dit såväl frivilligorganisationer, lobbyister som andra påtryckare hör, uppenbarligen till förtret för vissa, som säkerligen skulle dra nytta av ökade kunskaper om innehållet i sakfrågorna snarare än fixeringen på budbäraren. 

Den alternativa politikerveckan, som ägde rum samtidigt som Almedalsveckan, skulle likaledes utan tvekan kunna vitalisera påtryckaraktiviterna ytterligare om aktörerna där tog tillfället i akt att mer effektivt skola de journalister som med förkärlek endast ägnar sig åt ´soundbites´. 

Efter Almedalsveckan invaderas nu Visby bland annat av ´partynissar´och ´partynissor´, som knappast har politik överst på dagordningen. I ett 24/7-mingel flockas kändislivets hangarounds och prospects runt sina ofta apolitiska gurus, som prioriterar ungdom, skönhet och magnifik konsumtion mer än något annat. 

Hav förtröstan! Nästa år är det dags för Almedalsvecka igen, första veckan i augusti. Välkommen tillbaka. 

Torgny Peterson
       

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0