Birgitta Rydberg är inte ensam

Ge rena sprutor åt narkomanerna var rubriken på en ledare i Expressen 19 juli. 

Personen som ledarskribenten ger sig på här är det folkpartistiska landstingsrådet Birgitta Rydberg.Den hysteriska utskällningen av henne borde ha fördelats mera rättvist mellan alla de organisationer och personer, som har lång erfarenhet av narkotikafrågan och som delar Birgitta Rydbergs åsikter och stöder henne. t.ex. Föräldraföreningen Mot Narkotika. Det är deras barn saken gäller. De har djup erfarenhet av bl.a. de katastrofala följderna av Expressens aggressiva propaganda angående legalförskrivning av narkotika 1965. Expressen med flera lyckades genomdriva detta.  

Mellan åren 1965 och 1967 gav Medicinalstyrelsen tillstånd till några läkare att skriva ut recept på narkotika legalt. Antalet missbrukare ökade katastrofalt. Sen dess har vi inom FMN tvingats leva i verkligheten. FMN grundades 1968. Vi vill ha vård till våra anhöriga inte sprutor. 

En annan organisation är Kriminellas Revansch i Samhället (KRIS), där många medlemmar varit narkomaner som rest sig och tagit ansvar. De vet hur man knarkar med sprutor. Om smittan finns i lösningen eller tussen hjälper inga sprutor. De kan lära de okunniga om livet i verkligheten.  

United Nations Office on Drugs and Crime har nyligen i en rapport berömt Sverige för vår restriktiva narkotikapolitik. Vi har klarat oss bättre än andra länder. Det berömmet hade vi inte fått om EXPRESSEN fått sin vilja fram på 60 talet.  

Birgitta Rydberg står sannerligen inte ensam mot hela världen som det står i Expressens ledare. 
 

Narkomanerna är inga viljelösa offer. De kan och måste ta sitt ansvar. Bo Strömstedt månde gråta då Expressen återigen utan analys anammar ett så kallat Humantänkande. Vanliga sjukdomar försöker läkarna bota, men här är det fråga om att förlänga lidandet i humanitetens namn utan att få stöd av smittskyddsläkarna.  

Stockholm har en HIV- epidemi, men det är inte sprutnarkomaner som står för hela ökningen. Smittan sker i hög grad genom oskyddat sex mellan heterosexuella eller homosexuella. Smittskyddsläkare säger sig inte kunna bevisa att smitta skett med sprutor. De anser att fri utdelning av kondomer kanske vore effektivare. 

Underlaget för det landsomfattande finska sprututbytesprogrammet, som ledaren åberopar som effektivt, är mycket litet. Det behöver inte för den skull vara missvisande, men man blir misstänksam. 

Att påstå att Birgitta Rydberg saknar allt vetenskapligt stöd, som det står i ledaren är en lögn. Vi kan börja med att hänvisa till boken SPRUTUTBYTE - En genomgång av den internationella forskningen och den svenska debatten. Boken är en genomgång av vetenskapligt beprövade rapporter. WHOs rapporter, som också åberopas är däremot inte vetenskapligt beprövade. Det finns utländska undersökningar som visar att utdelning av sprutor inte är lösningen utan tvärt om förvärrar situationen. (t.ex Vancouver)  

Katarina Cnattingius 
Föräldraföreningen Mot Narkotika i Täby

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0