Användningen av cannabis har mer än tredubblats i Frankrike

Enligt Jean-Michel Costes vid franska OFDT (Observatoire français des drogues et toxicomanies) har användningen av cannabis i åldersgrupperna 18-35 år mer än tredubblats sedan början av 1990-talet.   

En förklaring till ökat användande är fallande priser på cannabis, samtidigt som antalet hemodlare har ökat. 

OFDT har den här månaden publicerat en intressant 230-sidig rapport, Cannabis, donnée essentielles, om cannabissituationen i Frankrike. Rapporten, som är ett resultat av samarbetet med flera organisationer och myndigheter, behandlar bland annat frågor omfattningen av cannabiskonsumtionen, konsumenterna, marknaden, risker och konsekvenser i samband med användning av cannabis mm. 

Några fakta från rapporten
* 2005 uppgav 12,4 miljoner individer i åldrarna 12-75 år att de någon gång i sitt liv använt cannabis. Av dessa hade 3,9 miljoner använt cannabis under det senaste året . Av de sistnämnda var 1,2 miljoner regelbundna användare (minst 10 gånger per månad). 

* Antalet regelbundna användare av cannabis har ökat från 3,8% 2000 till 5,9% 2005.  

* 2005 uppgav 49,5% av 17-åringarna att de experimenterat med cannabis. 

* Cannabis är den narkotika som oftast blir föremål för beslag. 2005 beslagtogs 87 ton cannabis. 

* Snittpriset på ett gram cannabis ligger idag på cirka 37 kronor, vilket är en sänkning med 30% under de senaste tio åren.  

* Det finns inga uppgifter om utvecklingen av THC-halten före 1990. Under de senaste tio åren man i beslagtagen cannabis noterat en ökning av THC-halten även om beslag av cannabis med THC-halter på 20% eller mer är i minoritet (mellan 2% och 5% av beslagen). Under 2005 låg den genomsnittliga THC-halten i beslagtagen cannabis på mellan 8% och 10%. 

Läser du franska och är intresserad av att ta del av hela rapporten hittar du den här

Är du bara intresserad av vissa delar av rapporten går du enklast vidare här

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0