Positiva trender i narkotikasamordnarens årsrapport

Allt färre ungdomar testar narkotika och narkotikadödligheten minskar. Det framgår av den årsrapport för 2006 som den nationella narkotikapolitiske samordnaren, Björn Fries, överlämnade till äldre- och folkhälsominister Maria Larsson onsdag 24 januari.   

Sedan 2001 har andelen elever i årskurs nio som testat narkotika sjunkit från 10 till 7 procent bland pojkarna och från 9 till 5 procent bland flickorna. 

”Det är oerhört glädjande att allt färre ungdomar väljer att testa narkotika. Samtidigt ser vi att de som använder droger gör det mer intensivt och destruktivt än tidigare. Under 2007 kommer vi därför att ägna extra stor möda åt att hitta metoder för att upptäcka och hjälpa barn och ungdomar i riskzonen,” säger Björn Fries. 

Enligt Björn Fries krävs fortsatt stöd till den lokala och regionala nivån för att narkotikaanvändningen ska minska ytterligare. 

”Vi utökar ständigt samarbetet med kommuner och län. Ett exempel är arbetet mot knark på krogen som nu sprids till 11 nya kommuner i landet,” säger Björn Fries. 

I årsrapporten för 2006 konstateras att den narkotikarelaterade dödligheten i Sverige går ner. Antalet dödsfall som direkt beror på narkotika minskade från 191 år 2000 till 152 år 2003. 

”Vården av missbrukare har blivit mer tillgänglig och kunskapsbaserad. Men fortfarande är köerna till behandling orimligt långa på en del håll i landet. Hälso- och sjukvården måste bli bättre på att erbjuda rätt behandling inom tiden för vårdgarantin,” säger Björn Fries. 

Mobilisering mot narkotika har under 2006 genomfört en rad aktiviteter för att minska tillgången på narkotika. Ett exempel är ett samarbete med Rikskriminalpolisen där 140 cannabisligor i Sverige har kartlagts. ”Polisen och tullen gör generellt fler narkotikabeslag än tidigare och det ser jag inte enbart som en ökning av narkotikatillgången utan också som ett tecken på större effektivitet. Men för att vi ska begränsa tillgången ytterligare krävs mer av samverkan mellan de brottsbekämpande myndigheterna,” säger Björn Fries. 

Hela årsrapporten hittar du här

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0