Påföljder för psykiskt störda lagöverträdare

Rätts- och expeditionschefen Anders Perklev har överlämnat en rapport till justitieminister Beatrice Ask med vissa förslag om straffansvaret för psykiskt störda lagöverträdare. Förslagen innebär bl.a. att fängelse i vissa fall skall kunna dömas ut som påföljd även om gärningsmannen var allvarligt psykiskt störd.

Rätts- och expeditionschefen Anders Perklev har haft i uppdrag att överväga en ändrad reglering av ingripanden mot psykiskt störda personer som begått brott i vissa fall. Förändringarna skall syfta till att åstadkomma en ordning som innebär att psykiskt störda personer som begått brott kan mötas av tillräckligt ingripande straffrättsliga åtgärder med hänsyn till det begångna brottet. Den som begått en gärning under påverkan av en allvarlig psykisk störning får i dag inte dömas till fängelse.

I rapporten föreslås att även den som var allvarligt psykiskt störd när gärningen begicks skall kunna dömas till fängelse i vissa fall. Denna möjlighet skall vara starkt begränsad och endast kunna ske om det finns synnerliga skäl för det. Det kan t.ex. vara frågan om ett mycket allvarligt brott samtidigt som gärningsmannens behov av vård är litet eller obefintligt. De mest psykiskt störda omfattas dock inte av förslaget. För dessa föreslås att endast vård får dömas ut.

Justitiedepartementet avser nu att remittera förslaget.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0