Nya förutsättningar för ekobrottsbekämpning

Utredningen om översyn av Ekobrottsmyndigheten har idag överlämnat betänkandet Nya förutsättningar för ekobrottsbekämpning (SOU 2007:08) till justitieminister Beatrice Ask.

Regeringen gav hösten 2005 lagmannen Barbro Thorblad i uppdrag att som särskild utredare göra en översyn av Ekobrottsmyndigheten, EBM, och föreslå de förändringar av organisationen för ekobrottsbekämpningen som hon, mot bakgrund av vad som framkommit genom översynen, ansåg lämpliga.

I betänkandet konstateras att ekonomisk brottslighet är ett allvarligt hot mot vårt samhälle och att ekobrottsbekämpning därför måste vara ett prioriterat område inom brottsbekämpningen. Utredningens översyn visar att EBM:s verksamhet effektiviserats och nu får anses svara mot de effektivitetskrav som kan ställas på ekobrottsbekämpningen. Det betonas särskilt att det arbetssätt som används inom EBM, projektorienterat med samlokalisering av utredningspersonalen, bör vara vägledande även i fortsättningen.

Genom de förändringar som skett inom brottsbekämpningen under senare år kan emellertid numera Åklagarmyndigheten och Polisen bedriva ekobrottsbekämpning på i huvudsak samma sätt som idag sker inom EBM. Detta ger samtidigt en mer flexibel organisation och en effektivare total brottsbekämpning. Inte minst ger det bättre förutsättningar för en rikstäckande, enhetlig ekobrottsbekämpning och smidigare hantering av organiserad brottslighet och annan blandbrottslighet samt brottstyper, som utan att vara ekobrott kräver en liknande specialistkompetens.

Utredningen föreslår därför att EBM läggs ned och att ansvaret för ekobrottsbekämpningen flyttas till Åklagarmyndigheten och Polisen. I betänkandet redovisas även vissa förslag för att säkerställa att ekobrottsbekämpningen fortsatt ges hög prioritet inom brottsbekämpningen.

Enligt utredningens uppfattning kommer en integrering av ekobrottsbekämpningen i Åklagarmyndigheten och Polisen inte att leda till några uppsägningar av personal. 

Läs också:
SOU 2007:8 Nya förutsättningar för ekobrottsbekämpning

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0