Ny metod att ersätta ett missbruk med ett annat

Så har då så kallade forskare slagit till igen. Den här gången i Finland där en viss professor Tiihonen vid Kuopio-universitetet tycker att det är OK att ersätta ett missbruk med ett annat.  

Den här gången handlar det om Ritalin som ersättning för amfetamin. Vilken fantastisk insats för läkemedelsindustrin som redan tjänat hundratals miljoner dollar på samma medicin åt personer med ADHD-diagnos – medicin som också enkelt missbrukas av studenter som måste hålla sig vakna för intensiva studier inför tentamina eller som säljs som ’lördagsgodis’ på skolgårdar i USA och på andra håll.  

Som bekant har ju numera hundratusentals ungdomar och vuxna på vårt klot befunnits lida av ADHD, som liksom mjäll ska behandlas med läkemedel. ADHD har spridit sig som en löpeld över världen och i samma takt som ADHD intar allt fler individer i allt fler hem ökar, till läkemedelsbolagens oförställda glädje, ’självklart’ behovet av medicin mot åkomman. 

Enligt Helsingin Sanomat, som citerar Tiihonen, ’hjälpte’ användningen av Ritalin de 50 missbrukarna i den finska studien att minska sitt missbruk av amfetamin med mellan 6-33 procent. I vilken utsträckning missbrukarna ifråga eventuellt kompletterade sitt amfetaminmissbruk med att injicera Ritalin framgår inte av artikeln. (Ritalin går som bekant alldeles utmärkt att missbruka). 

Som tur är för missbrukarna konstateras samtidigt att ytterligare så kallad forskning ska till innan den nya ’behandlingen’ kan tänkas bli etablerad på allvar.  

Att ersätta ett missbruk med ett annat är inte något nytt. Liknande, så kallade 'vetenskapliga experiment' har utförts och pågår fortfarande i Schweiz, Tyskland och Holland där staten levererar utsökt heroin till krävande opiatmissbrukare. Att man försöker sköta geschäftet under ’medicinsk’ täckmantel förbättrar inte saken även om det naturligtvis är flera tusen procent billigare att dela ut heroin än att sätta in massiva insatser som ett led i att erbjuda möjligheter att helt upphöra med missbruket.

Sak samma gäller amfetaminmissbrukarna och Ritalin. Otroligt mycket billigare än långsiktiga insatser för att uppnå drogfrihet. Det skulle inte förvåna om kokainmissbrukarna snart kräver tillgång till lite mer eleganta lokaler för att kunna utöva sitt missbruk. Det är ju inte så tjusigt att lägga upp en lina kokain på en skitig toalettstol på en nattklubb vid Stureplan. 

Missbrukarna kan beklagas för att utnyttjas som försökskaniner samtidigt som läkemedelsindustrin än en gång kan klappa händerna åt ’innovativ vetenskap’. 

Torgny Peterson

Kommentarer
Postat av: sandvargen

Hej!
Jag förstår inte riktigt...är du emot att man använder Ritalin till personer som har ADHD?

2007-01-11 @ 23:57:34
URL: http://www,sandvargen.blogg.se
Postat av: Torgny Peterson

Hej 'Sandvargen',

Internationella studier visar att läkare är mycket frikostiga med förskrivning av bl a Ritalin till de som diagnosticerats ör ADHD. Ett stort antal studier visar också att bl a Ritalin missbrukas i stor utsträckning och, som bl a i det amerikanska fallet, säljs eller ges bort av de som fått det legalt förskrivet till kamrater.
Läkemedelsindustrin tackar och tar emot de enorma summor pengar som på det här viset kan håvas in för en diagnos och sjukdom kring vilket allt ingalunda är kristallklart vetenskapligt belagt.

2007-01-12 @ 06:25:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0