Norska polisens narkotikabeslag 2006

Norska Kripos* narkotikastatistik visar att antalet narkotikabeslag ökade under 2006 och är det högsta antalet på fyra år. Samtidigt är det stora inbördes skillnader mellan olika sorters narkotika och antalet beslag av heroin som polisen gör fortsätter att minska säger chefen för Kripos, Odd Olsen Ingerø.  

Av rapporten framgår att det bara var under åren 2001 och 2002 som man gjorde fler beslag av narkotika än under 2006. ”Målinriktade aktioner mot typiska användarmiljöer i flera polisdistrikt kan utgöra en väsentlig förklaring till den delvis rekordartade ökningen i antalet beslag av vissa sorters narkotika. Speciellt är antalet beslag av cannabis, amfetamin och metamfetamin högt”, säger Ingerø. 

Över 11 000 beslag av cannabis är högre än någonsin men mängden, cirka 1,5 ton, ligger på samma nivå som föregående år. ”Det höga antalet beslag av cannabis kan tyda på att spridning och bruk av cannabis också är större än tidigare”, säger Olsen Ingerø. 

385 kg amfetamin och metamfetamin har tagits i beslag, vilket är mer än någon gång tidigare och det är också en stor mängd i nordiskt och europeiskt sammanhang. Troligen är efterfrågan och tillgång på dessa två preparat större än någonsin tidigare. ”Även om det är glädjande med en fortsatt nedgång av antalet heroinbeslag, finns det anledning till oro när det gäller ökningen av cannabis och amfetamin/metamfetamin”, säger Olsen Ingarø. ”Vi är beroende av ett bra polisarbete inom både underrättelseverksamhet, spaning och förebyggande arbete liksom ett gott samarbete med andra aktörer för att hantera detta.” 

Du kan läsa mer om norska polisens narkotikabeslag här

* KRIPOS är den nationella enheten för bekämpning av organiserad och annan allvarlig kriminalitet. 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0