Framgångsrik kamp mot narkotikan

I USA har DEA (Drug Enforcement Administration) gjort ett flertal omfattande insatser i kampen mot narkotika. DEA bjuder den intresserade på några glimtar från arbetet 2006, t ex 

  • I januari upptäcktes en nästan kilometerlång tunnel för, i första hand, marijuanatransporter mellan Tijuana i Mexico och Otay Mesa i Kalifornien.
  • I februari grep DEA 22 heroinsmugglare som för smugglingsändamål opererat in heroin i hundar.
  • Träning av DEA-agenter för att bekämpa metamfetamin. För dig som arbetar inom polis- och tullmyndigheter kan det i sammanhanget vara intressant vara intressant att ta del av DEA:s handbok, ’Rödboken’, om ’uppröjning’ i illegala laboratorier, ’Guidelines for the Cleanup of Clandestine Drug Laboratories’, som du hittar här. (Boken är på 5MB så en nedladdning via ett långsamt moden är inget att rekommendera.)
  • I mars beslagtogs hundratals förpackningar med bl a marijuanaglaserat ’godis’
  • I maj var de så dags för ’Operation Twin Oceans’ och ett stort beslag av kontanter (350 miljoner kronor) och 52 ton kokain. 100 personer greps.
  • I maj var det också dags för DEA:s chef Karen Tandy att inledningstala vid den 24:e internationella konferensen för narkotikabekämpning, IDEC (International Drug Enforcement Conference). Du kan läsa hennes tal här.
  • 8:e juni stod DEA som värd för den första ljusmanifestationen vid DEA:s högkvarter i Arlington, VA., till minne av de som dött av narkotika
  • Efter 18 månaders intensivt arbete resulterade ’Operation Somalia Express’ i en total nedmontering av en organisation som smugglat mer än 25 ton khat från Afrikas Horn till USA.
  • För att sätta fokus på missbruket av steroider arrangerade DEA i samarbete med andra organisationer en serie seminarier, Hoot’s ’Chalk Talks’ om steorider.
  • 14 augusti greps en av världens största knarkskurkar, Francisco Javier Arellano-Felix och sju andra personer av amerikanska kustbevakningen.
  • DEA har under årens lopp producerat ett stort antal utställningar, bland annat ’Target America: Opening Eyes to the Danger Drugs Cause’, som i augusti visades på Chigao’s Museum of Science and Industry. Över en kvarts miljon personer besökte utställningen i Chicago under de fyra månader den visades där. Du kan läsa mer om DEA:s utställningsverksamhet här.
  • I september fick 16 anställda vid DEA utmärkelser för sina insatser i samband med orkanen Katrina, för arbete med en anti-drog webbplats för ungdomar och för att ha bekämpat korruption.
  • I oktober avslöjades en metamfetaminliga i Colorado. Ligan använde sig av Elmo-dockor för att smuggla metamfetamin.
  • I oktober var det också dags för the National Red Ribbon Campaign. Du kan läsa mer om bakgrunden och den årliga kampanjen här.
  • Att DEA är stolt över sitt arbete tar sig annorlunda uttryck än vad vi är vana vid på våra breddgrader. Så firades t ex 30 november the National Methamphetamine Awareness Day då DEA också meddelade att gripandet av 10 personer och upptäckt av 9 laboratorier för tillverkning av metamfetamin i New York City och Long Island.
 Torgny Peterson

Kommentarer
Postat av: Patrik

Det är ju skrämmande.

Alla dessa pengar som pumpas in för att stoppa drogerna. Det är konstigt att man år efter år ökar insatsen emot narkotikan men ändå sjunker priserna. Det spelar ingen roll hur mycket vi kämpar emot drogkungarna, försvinner en kommer det en ny.

Men det finns sätt att stoppa drogerna, vi börjar avrätta användare och innehavare av narkotika. Dock är vi ju inte bättre än Hitler om vi skulle rensa bort människor pga deras vanor.

Jag ser fram emot den dagen då vi legaliserar alla droger och tar kontrollen ifrån dem kriminella. Visst vill vi alla leva i ett fritt och säkert samhälle, just därför ska vi legalisera. Jag tror inte alla kommer börja snorta kokain eller skjuta heroin bara för att det är lagligt, så länge vi lär ut skadeverkningarna.

Se mer här:
http://www.leap.cc/

2007-01-15 @ 10:19:46
Postat av: Torgny Peterson

Hej Patrik och tack för ditt inlägg.

Att priserna sjunker beror till viss del förmodligen på att det finns god tillgång på narkotika. Däremot bör man inte utifrån det dra slutsatsen att kampen mot narkotika ska upphöra. Om tillgången ökar trots nuvarande insatser betyder det snarare att nuvarande insatser bör intensifieras - inte upphöra.

Att stoppa droger genom att avrätta användare och innehavare av narkotika är en sällsynt dålig idé som jag förutsätter att du inte menar allvar med.

Det är naivt att tro att en legalisering av alla droger skulle ta kontrollen från kriminella aktörer. Du ska inte för en sekund tro att den lukrativa verksamhet dom bedriver skulle upphöra bara för att något lands regering skulle legalisera narkotika. Det är snarare troligt att sådana kriminella aktörer skulle konkurrera med lägre priser, rikta in sig på de åldersgrupper som inte tillåts handla i det statliga knarksystemet och dessutom försöka producera 'varor' av bättre kvalité än vad det statliga systemet kan erbjuda. I Holland beslutade man att ge möjlighet till inköp av cannabisprodukter på apotek. Vad hände? Så snära fiasko man kan komma eftersom 'kunderna' inte uppskattade kvalitén på 'varorna'.

Jag tror i och för sig inte heller att alla skulle börja snorta kokain eller skjuta heroin vid en eventuell legalisering. En majoritet av befolkningen är för smart för det och dessutom tillräckligt smart att inse att en legalisering inte löser några problem. En legalisering skulle snarare kunna leda till att eventuellt nyfikna skulle pröva användning av narkotika eftersom en legalisering skulle innebära en fritt-fram-signal.

2007-01-15 @ 11:18:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0