Förstärkt samarbete mot gränsöverskridande brottslighet

För att förstärka det brottsbekämpande samarbetet har en grupp EU-länder undertecknat den s.k. Prümkonventionen. Prümsamarbetet omfattar bl.a. åtgärder för att på ett rättssäkert sätt effektivisera utbytet av information för brottsbekämpning mellan medlemsländerna. Prümsamarbetet har hittills inte varit en del av EU:s brottsbekämpande samarbete.

"Prümsamarbetet förstärker på ett rättssäkert sätt de svenska brottsbekämpande myndigheternas möjligheter att få hjälp av sina europeiska kollegor för att bekämpa gränsöverskridande brottslighet. Sverige har anmält sitt intresse att delta i Prümsamarbetet och samtidigt, i likhet med det tyska EU-ordförandeskapets ambition, verka för att Prümsamarbetet blir en del av EU och omfattar alla medlemsländer," säger justitieminister Beatrice Ask på det informella ministerrådsmötet for rättsliga och inrikes frågor i Dresden.

Prümsamarbetet omfattar bl a utbyte av fingeravtryck, DNA och uppgifter ur fordonsregistret i enlighet med det registerförande landets lagstiftning, samt bättre möjligheter for operativt samarbete mellan medlemsländernas polismyndigheter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0