Sabuni uppmanar till kamp för flickors rättigheter

"Det är hög tid att alla stater och regeringar kommer överens om konkreta åtgärder som garanterar alla kvinnor och flickor deras grundläggande friheter och rättigheter, även om detta utmanar traditionella seder." Det sade jämställdhetsminister Nyamko Sabuni inför FN:s kvinnokommission i New York på måndagen.

FN:s kvinnokommission (Commission on the Status of Women, CSW) håller under tiden 26 februari - 9 mars 2007 sin 51:a session i New York. Huvudtemat i år är undanröjandet av alla former av diskriminering av och våld mot flickor. Kommissionen utgör det internationella samfundets främsta forum för utformning av jämställdhetspolitik på global nivå.

Nyamko Sabuni påminde i sitt tal att alla stater har ansvar att undanröja lagar, förordningar, traditioner och seder som diskriminerar kvinnor och flickor. "Dessa måste ersättas med lagar, politik och institutionella mekanismer som underlättar jämställdhetsarbetet. Särskild vikt ska läggas vid att förbättra unga flickors livssituation."

"Min vision är att våld och förtryck av kvinnor skall upphöra helt. Ingen ska behöva utsättas för förtryck i hederns namn. Ingen ska tvingas gifta sig med en person som han eller hon inte själv valt. Ingen skall behöva mista livet på grund av hederrelaterat våld", säger Nyamko Sabuni. 

Läs också:
Faktablad: Insatser för ungdomar som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck

Kommentarer
Postat av: Vaileth

Vems rättigheter anser Nyamko Sabuni vara de som ska styra? Att påstå att alla flickor i Sverige ska gynundersökas oavsett bakgrund, för att hitta ett fåtal könsstympare har inget med rättigheter för kvinnor att göra. Eftersom jag arbetar med utsatta kvinnor och barn vet jag en del om hur dessa undersökningar på små flickor går till redan idag, då de undersöks för att hitta könsstympare i Sverige. Ska nu alla, även flickor med helsvenska föräldrar tvingas till detta för att en minister anser att det är jämställdhet? Någonstans har det gått rejält snett i hennes jämställdhetssträvanden och jag litar inte på hennes ambitioner i politiken.

2007-03-05 @ 13:03:03
URL: http://ultravs.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0