Regeringen föreslår fristående kronofogdemyndighet

Kronofogdemyndigheten ska vara helt fristående och inte längre knuten till Skatteverket för strategisk ledning och styrning i administrativa frågor. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss som överlämnas till Lagrådet idag. Syftet med förslaget är att stärka förtroendet för Kronofogdemyndighetens förmåga att uppträda opartiskt i det verkställande arbetet.

I samma syfte föreslår regeringen att Skatteverket ska överta bl.a. uppgifterna att ansöka om likvidation, konkurs och företagsrekonstruktion samt bevaka det allmännas fordringar i en konkurs. Verket ska också företräda det allmänna i ett skuldsaneringsförfarande.

Enligt förslaget ska handläggningsordningen hos Kronofogdemyndigheten i övrigt vid indrivning av skatter m.m. behållas i huvudsak oförändrad. Regeringen föreslår dock bestämmelser om samordning mellan Kronofogdemyndigheten och Skatteverket när Kronofogdemyndigheten överväger att medge uppskov med betalningen. Tanken är att en gäldenär även i fortsättningen bara ska behöva ha en kontaktpunkt i sådana frågor.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2008.

Läs också:
Lagrådsremiss: En fristående kronofogdemyndighet m.m.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0