Privata vårdföretag ökar mångfalden i vården

"Regeringen vill göra mer för att sätta patientens behov i centrum. Vi har därför beslutat avskaffa stopplagen inom hälso- och sjukvården. Nu kommer patienter få möjlighet att välja vårdgivare och personalen får fler arbetsgivare att välja emellan. Dessutom skapar det en konkurrens som stimulerar kvalitetsutveckling och nytänkande." Det säger socialminister Göran Hägglund (kd).

Socialministern besöker under dagen Bjäresystrarna, Sveriges enda privata distriktssköterskemottagning, och Skånekirurgin i Simrishamn, ett personalägt företag som erbjuder ett privat alternativ för kvalificerad sjukvård. Båda dessa verksamheter är goda exempel på engagerade människor som vågat ta steget, och lyckats, att driva en bra vårdverksamhet i privat regi. Det är mångfald som är nyckeln till framtiden inom svensk hälso- och sjukvård.

"Regeringen slår vakt om en gemensam och solidarisk finansiering av vården. Vård ska ges efter behov och inte efter plånbokens tjocklek. Men vi vill se fler alternativa utförare. En ökad mångfald av vårdgivare ger patienterna större valmöjligheter och kan utveckla hälso- och sjukvården i en positiv riktning. Privata, kooperativa och ideellt drivna alternativ måste därför ges förutsättningar att utvecklas. Regeringen vill göra det enklare för vårdpersonal att driva vårdverksamhet. Vi satsar i år 40 miljoner kronor för att stödja vårdpersonal som vill ta över driften av landstingsdriven verksamhet. Fler alternativa aktörer inom hälso- och sjukvården kommer att utveckla vårdkvaliteten och effektiviteten och för detta måste vårdpersonalens kompetens och erfarenhet tillvaratas", avslutar Göran Hägglund.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0