Nya gymnasiedirektiven

”Alla vill inte bli akademiker och samhället fungerar inte om alla är akademiker. Det är dags att uppvärdera yrkesutbildningarna i gymnasiet. I dag presenteras grunden till ett nytt gymnasium, GY-09, som är bättre på att se alla individer och ge alla ungdomar möjlighet att ta sig dit de vill. Gymnasiet ska lyfta eleverna, inte bryta ned dem.” Det säger skolminister Jan Björklund i en kommentar till de direktiv för utredning av ett nytt gymnasium som presenterades i dag.

Regeringen har utsett förra utbildningsdirektören i Stockholms stad, Anita Ferm, till gymnasieutredare.

Fakta GY-O9:
Gymnasium med tre huvudinriktningar:
Gymnasieexamen med högskolebehörighet
Yrkesexamen
Lärlingsexamen

Frivillighet att läsa in teoretisk högskolebehörighet på de praktiska programmen, rättighet att läsa i högskolebehörighet på komvux för de som väljer bort detta på gymnasiet.

Utredaren ska föreslå:
Vilka program och inriktningar som ska finnas
Behörighetskrav som varierar mellan olika utbildningar
Examenskrav för de tre olika examina

Tidplan GY-O9:
31 mars 2008: Utredaren färdig
2008-2009: Remiss- och riksdagsbehandling
2009: Ny läroplan för gymnasieskolan
Hösten 2009: Eleverna söker in till det nya gymnasiet

Fakta om Anita Ferm:

Från 1991 till 2003 var Anita Ferm ansvarig för gymnasieskolan och komvux i Stockholms stad, de sista åtta åren som utbildningsdirektör.

Anita Ferm har även arbetat med utvecklingsarbete inom skolan på en mängd olika platser, som avdelningsdirektör på Skolöverstyrelsen med ansvar för gymnasiefrågor och som departementssekreterare vid Utbildningsdepartementet, även där med ansvar för gymnasieskolan.

Anita Ferm är civilingenjör och utbildad lärare. Hon har arbetat som gymnasielärare i 15 år, huvudsakligen på teknisk linje.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0