Nya föreskrifter för sprututbytesverksamhet

Socialstyrelsen har tagit fram föreskrifter om utbyte av sprutor och kanyler till personer som missbrukar narkotika. Föreskrifterna träder i kraft 15 mars 2007. 

Med föreskrifterna tydliggör Socialstyrelsen skrivningarna i lagen (SFS 2006:323) om utbyte av sprutor och kanyler, som trädde i kraft den första juli 2006.  

Lagen gör det möjligt för landstingen att starta sprututbytesverksamheter. Syftet är att förebygga spridning av hiv och andra blodburna infektioner bland injektionsmissbrukare.  

Det finns redan två etablerade sprututbytesverksamheter i landet, vid infektionsklinikerna i Malmö och Lund. De har bedrivits i projektform sedan 1980-talet och har utvärderats av Socialstyrelsen. Nu öppnas möjligheten för fler landsting att etablera sådana verksamheter.  

Socialstyrelsen ansvarar för att ge tillstånd till sprututbytesverksamheterna. Föreskrifterna reglerar hur ansökan ska gå till och ställer krav på bemanning, organisation och rutiner samt återrapportering från verksamheterna för att möjliggöra utvärdering.  

För att få tillstånd krävs att landstingen samverkar med den kommunala missbruksvården. 

I bedömningen av ansökningar kommer Socialstyrelsen bland annat att beakta om landstingets samlade resurser för avgiftning och missbruksvård är tillräckliga. Socialstyrelsen får ge tillstånd för högst två år åt gången. Myndigheten ska också bedriva tillsyn inom området och kan, om missförhållanden förekommer, återkalla ett tillstånd.   

Läs mer:
Socialstyrelsens föreskrifter om utbyte av sprutor och kanyler till personer som missbrukar narkotika

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0