Läkemedelsbolag i stor skandal

Skojeri inom läkemedelsbranschen är inget nytt men vad som nu dyker upp i Storbritannien är av sådant slag att det bör resultera i en omfattande granskning av andra delar av läkemedelsbranschen.  

I BBC-programmet ’Panorama’ som sändes i måndags (29 januari) berättas i programmet, ’Secrets of the drug trials’, hur Storbritanniens största läkemedelsbolag, GlaxoSmithKline, förvanskade resultat från kliniska prövningar för att ’mörka’ användning av medicinen Seroxat och självmord hos tonåringar.  

Panorama, ett av Storbritanniens bästa undersökande program, har initierat ett omfattande arbete för att avslöja fusket i läkemedelsbranschen och kopplingarna mellan läkemedelsföretag, läkare och marknadsförare. 

Jag rekommenderar alla att ta del av hela programmet. Du kan se hela programmet här

Har du något att tillföra som kan föra undersökningarna framåt kan du vända dig till BBC Action Line (0800 077 077) 

Seroxat skrivs också ut i Sverige
.  

I den senast (2006-06-02) godkända bipackssedeln i Sverige sägs bland annat följande:

Användning hos barn och ungdomar under 18 år
Seroxat ska normalt inte användas vid behandling av barn och ungdomar under 18 år. Risken för biverkningar som självmordsförsök, självmordstankar och fientlighet (främst aggression, trots och ilska) är större hos patienter under 18 år, när de tar läkemedel av denna typ. Trots detta kan Seroxat skrivas ut av läkare till patienter under 18 år, om läkaren anser att detta är lämpligt. Om du är under 18 år och vill diskutera varför du fått detta läkemedel, ska du vända dig till din läkare igen. Du ska också informera din läkare om du upptäcker något av ovan angivna symtom eller om de förvärras.  De långsiktiga effekterna på tillväxt, mognad och kognitiv och beteendemässig utveckling har ännu inte fastställts för barn och ungdomar under 18 år.  

Biverkningar och utsättningssymtom hos barn och ungdomar under 18 år

När barn och ungdomar under 18 år har behandlats med Seroxat har följande biverkningar rapporterats som vanliga: känsloförändringar inklusive gråt, humörsvängningar, försök att skada sig själv, tankar på självmord och självmordsförsök (framförallt i studier på ungdomar med egentlig depression), fientligt eller ovänligt beteende (särskilt hos barn under 12 år med tvångstankar eller tvångshandlingar), minskad aptit, skakningar, onormal svettning, överaktivitet och upprördhet.   När barn och ungdomar under 18 år slutar att ta Seroxat, kan följande vanliga utsättningssymtom förekomma, utöver de symtom som förekommer hos vuxna: känsloförändringar (inklusive gråt, humörsvängningar, försök att skada sig själv, tankar på självmord och självmordsförsök), buksmärtor och nervositet.  

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0