Kommunala injektionsrum underlättar missbruk och kraftigare doser

Flera norska medier rapporterar idag om omfattande kritik mot det kommunala injektionsrummet i Oslo där missbrukarna kan ’konsumera’ medhavd narkotika. 

Det är särskilt intressant att notera att det är RIO (Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon – missbrukarnas intresseorganisation) som konstaterar att inrättningen underlättar användning av narkotika i allmänhet och intag av kraftigare doser i synnerhet eller som Tore säger till norska Dagsavisen, ”Det är lättare att ta starka doser när man är inne i värmen och vet att det är folk där. Då skjuter man i sig en kraftig dos.”  

Eric Johanssen från RIO säger till samma tidning, ”Sprutrummet ger missbrukarna falsk trygghet. Heroinmissbrukarna drivs av att uppnå största möjliga berusning. I sprutrummet tar de betydligt större doser ön de annars skulle ha gjort eftersom de vet att det finns människor där som tillkallar ambulans om dosen blir för stark och dom ’tuppar av’.” J

Johanssen säger också att ambulans kallades till det kommunala injektionsrummet 36 gånger på ett år. Så var det alltså med den tillsynen och kontrollen. 

Det är inte bara RIO som är mycket kritisk. Flera andra organisationer och också norska narkotikapolisföreningen och norska polisföreningen uttalar mycket skarp kritik. 

Det norska projektet bör avslutas så snart det bara går. Ju snabbare desto bättre. 

Läs också:
Stark kritik mot kommunala sprutstugor i Norge 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0