Heroin till norska heroinister?

Ett ytterligare utslag av drogpolitisk galenskap lämnas oss idag – den här gången från Norge där en professor i Bergen enligt rapporter i norska media anser att en sådan åtgärd skulle vara det bästa för narkomanerna och också kraftigt reducera den kriminalitet som narkomanerna står för. 

Det är beklagligt att en professor i juridik anser att det bästa för en heroinist är att ge honom/henne heroin. Ytterligare ett exempel på att en akademisk titel inte är någon garanti för kunskap. 

Den norske justitieministern Knut Storberget har också uttalat sig i norska media där han säger att en sådan åtgärd är helt inaktuell.  

Torgny Peterson

Kommentarer
Postat av: Ove

Huvudanledningen för att narkomaner begår brott (som drabbar hela befolkningen) är att de behöver pengar för heroin. Annars skulle deras kriminalitet liknar resten av befolkningen. Om de får heroin från en officiell institution behöver de inte längre begå brott jämt. Vad är så svårt att förstå den här övertygande, enkla och logiska argumentationen?

Dessutom skulle kontakten med narkomaner underlättas, dvs. vård kunde erbjudas mycket lättare än nu.

2007-02-16 @ 09:25:32
Postat av: Torgny Peterson

En annan möjlighet är att sluta använda heroin, och det är ett fattigdomsbevis om distribution av heroin är vägen för att nå heroinister med erbjudande om hjälp för att dom ska sluta med heroin.

2007-02-16 @ 14:03:33
Postat av: Henrik

Som du själv borde veta är det inte alls lätt att sluta använda heroin, även om det låter nästan så i din kommentar ovan. Att sluta med drogen heroin är en lång process som tar tid. På vägen dit bör heroinister temporärt kunna få heroin för att bryta den onda cirkeln med den dagliga kriminella jakten efter den nästa dosen. Bara med en viss trygghet kan personerna i fråga ta de första stegen på vägen ur missbruket.

Och som sagt tidigare, de mänskliga och finansiella fördelarna för samhället i övrigt är uppenbar.

Distribution av heroin till grava missbrukare är inte alls ett fattigdomsbevis utan snarare ett klokt inslag i en genomtänkt och pragmatisk (dvs inte ideologistyrd) drogpolitik.

2007-02-16 @ 15:39:08
Postat av: Torgny Peterson

Etersom jag under flera år arbetat med, bland annat, heroinmissbrukare vet jag mer är väl att heroin är ett av de preparat som det är absolut svårast att sluta med. Att förskriva heroin skulle inte underlätta den processen.

Det finns idag preparat som med fördel kan användas under kontrollerade former, metadon och Subutex, och också Suboxone, som korrekt använt kan bli ett bra komplement i arbetet med att få heroinister bort från missbruket.

2007-02-17 @ 07:10:18
Postat av: Henrik

Visst finns det metadon, Subutex och Suboxone. Dessa medel hjälper möjligtvis och förhoppningsvis de personerna som redan får vård. Men de som lever på gatan har allt annat förutom ett liv i kontrollerade former, något som enligt ditt inlägg är nödvändigt för att det hela ska fungera med metadon, Subutex och Suboxone. Att förskriver heroin till dessa utsatta personer är ett sätt att stabilisera deras liv och nå dem överhuvudtaget. Endast sedan är det möjligt att påbörja med ytterligare vårdinsatser för att få dem bort från missbruket.

Ett statligt heroinprogram kan inte ersätta andra vettiga drogpolitiska insatser. Dock kan det vara en viktig kompletterande pelare inom det stora drogpolitiska ramverket. Att under en viss tid förskriver heroin till grava missbrukare innebär enorma fördelar för samhället i stort och den enskilda missbrukaren.

2007-02-18 @ 23:22:52
Postat av: Torgny Peterson

Förskrivning av metadon, subutex eller suboxone förutsätter inte att missbrukaren ifråga är föremål för institutions- eller annan vård. Stabilisering med dessa medel kan bevisligen uppnås (se 3G-studien som presenterades i Uppsala i oktober förra året.)

2007-02-19 @ 06:43:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0