Utredning föreslår nytt system för legitimering av utbildad vårdpersonal från tredje land

Regeringen har i dag tagit emot en utredning om hur personer med hälso- och sjukvårdsutbildning från tredje land ska få svensk legitimation.

Den nuvarande ordningen gör att det för många tar lång tid att få behörighet för att verka på den svenska arbetsmarknaden.

Förslagen i utredningen rör i huvudsak ansvarsfördelningen mellan olika aktörer i erkännandeprocessen och utredaren bedömer att de föreslagna insatserna ökar förutsättningarna för en snabbare väg till legitimation. Framförallt föreslås ett antal lärosäten få i uppdrag att anordna kompletterande utbildning för personer som inte uppfyller Socialstyrelsens krav för legitimation.

Förslagen i sammanfattning:


- De krav för legitimation som idag gäller enligt lag ska kvarstå.


- Socialstyrelsen ska bland annat meddela de närmare krav som ska gälla för legitimation angående utbildning, praktisk tjänstgöring, kunskaper i svenska författningar och språkkunskaper.


- Socialstyrelsen ska även fortsättningsvis ha till uppgift att ta emot och handlägga ansökningar om bedömning av hälso- och sjukvårdsutbildning från tredje land som grund för legitimation. Högskoleverket ska få i uppdrag att, efter remittering från Socialstyrelsen, yttra sig över den sökandes utbildning.


- För de personer som från Socialstyrelsen får beslut om komplettering ska utvalda lärosäten få i uppdrag att anordna kompletterande utbildning. Denna utbildning bör innehålla en introduktion i svensk hälso- och sjukvård, språkutbildning samt utbildning i svenska författningar. Därutöver bör en individuell bedömning göras av behov av ytterligare utbildning samt praktik. För några yrkesgrupper kan även tillkomma krav på praktisk tjänstgöring som förläggs efter utbildningen.


- Efter genomgången kompletterande utbildning kan en person  ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0