Ny självhjälp på internet för den som vill dricka mindre

Nu kan den som vill minska sitt eget drickande eller känner oro för någon som dricker för mycket få hjälp på internet.


Idag lanseras Alkoholhjälpen, ett webbaserat program som är gratis och som låter användaren vara helt anonym. Programmet bygger på moderna terapimetoder och har tagits fram av den statliga Alkoholkommittén. Samtidigt presenteras en ny undersökning som visar att två av tio någon gång funderat på om de dricker för mycket. Och en stor majoritet, 62 procent, har någon gång känt oro för en väns eller anhörigs drickande.

Alkoholhjälpen är det första svenska webbaserade programmet i sitt slag och världsunikt när det gäller tillgänglighet och omfång. Programmet bygger bland annat på kognitiv beteendeterapi och har utvecklats av alkohol- och beroendeexperter.

Alkoholhjälpen är öppen för alla som vill ändra sina alkoholvanor eller som behöver stöd när en vän eller anhörig dricker för mycket. Metoderna är väl utvärderade och har god effekt, säger Håkan Wrede, kanslichef på Alkoholkommittén.

Alkoholhjälpen innehåller 37 avsnitt och hundratals tips. Som användare väljer man ett anonymt alias och bestämmer själv när och hur ofta man vill använda programmet.

Samtidigt som Alkoholhjälpen lanseras presenteras en ny undersökning från Synovate Temo om funderingar och oro kring alkohol. Var femte person, 19 procent, uppger att de någon gång funderat på om de dricker för mycket. Var sjunde person, 14 procent, har någon gång velat minska sitt eget drickande. Och hela 62 procent har någon gång känt oro för en väns eller anhörigs alkoholvanor.

Undersökningen är baserad på telefonintervjuer med 1 004 personer över 18 år under perioden 19-22 november 2007.


Alkoholhjälpen hittar du här.


 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0