Tema Norge: Vad sysslar den norska polisen med?

Om du är intresserad av det kan du med fördel ta del av 2006 års rapport från norska Politidirektoratet.  

I årsrapporten, som har formen av en årskalender, får du bland annat inblick i Politidirektoratets arbete under förra året. Du kan bland annat läsa om besök i Aghanistan, Operation Libanon, tendenser i kriminaliteten och en utvärdering av polisreformen. 

I sammanhanget vill jag också rekommendera en annan norsk rapport, Tendenser i kriminaliteten-utfordringer i Norge i 2007-2009, dvs en rapport som gör en genomgång av de utmaningar norsk polis beräknas ställas inför under perioden 2007-2009. 

Rapporten beskriver kriminalitetsutvecklingens omfång och utveckling inom centrala områden och anger centrala utmaningar fram till år 2009. Rapporten ger också konkreta exempel på hur polisen kan förebygga och bekämpa de former av kriminalitet som omnämns i rapporten och hur polisens arbete kan bidra till att öka allmänhetens upplevelse av trygghet. 

Om vi håller oss till narkotika så utgör antalet sådana anmälda lagbrott 2005 10% av det totala antalet,394 301 anmälda brott, det året, vilket i sin tur är en kraftig ökning om vi går tillbaka några år i tiden. 1993 låg motsvarande siffra på 4%.  

I flera kommande inlägg har jag översatt andra, intressanta delar av rapporten om tendenser i den norska kriminaliteten. Norge är vårt närmaste skandinaviska grannland så det är både angeläget och lärorikt att öka kunskaperna om Norge. 

Organiserad brottslighet och narkotikabrott
Skälet till att man i rapporten prioriterar organiserad brottslighet, kriminella nätverk, människosmuggling och narkotikabrott beror på att 
* organiserad brottslighet utgör ett allvarligt hot mot trygghet och säkerhet
* de kriminella nätverken står för mycket allvarlig brottslighet
* de kriminella nätverken utmanar polisens kompetens och metodval
* människosmuggling och människohandel är ett stort internationellt poblem med stora personliga och samhälleliga konsekvenser
* narkotikamissbruket utgör ett allvarligt hot mot barns och ungas utvecklingsmöjligheter*
narkotikahanteringen genererar annan kriminalitet
* de kriminella nätverken ägnar sig åt kriminell verksamhet inom de områden där det går att tjäna mest pengar
* brutaliteten inom dessa områden är oroande 

Tillgänglig information visar att centrala aktörer från olika kriminella nätverk samarbetar och byter tjänster med varandra. Kriminella nätverk från Polen och Baltikum är särskilt aktiva när det gäller vinningsbrott, medan nätverk från Balkan är mest aktuella när det gäller hantering av narkotika. 

Gäng i Oslo med omnejd utgör ett allvarligt problem när det gäller narkotika, våld och hot. Man har också avslöjat aktiv rekrytering hos dessa grupper. 

De som ägnar sig åt organiserad rånverksamhet förefaller ha reducerad kapacitet, bland annat som ett resultat av att det så kallade NOKAS-rånet [i Stavanger] klarades upp. Det förefaller idag som om det inte finns så många som besitter kompetens för att planlägga och genomföra avancerade rån, men detta kan snabbt förändras, vilket bland annat är oroande i samband med nyrekrytering sådana grupper sker via ungdomsgäng i Oslo. 

1%MC-miljön består av ett begränsat antal medlemmar. Erfarenheten visar att det finns enskilda medlemmar i klubbarna som är mycket kriminellt aktiva och att dessa samarbetar med personer utanför klubben. 

Även om antalet anmälningar för narkotikabrott inte visar någon väsentlig ökning finns det knappast några skäl att tro att missbruket är mindre än tidigare. Information visar bland annat att användningen av kokain ökar medan efterfrågan på heroin minskar. Årets stora produktion av opium i Afghanistan kan emellertid få betydelse för den norska heroinmarknaden. Flera av de som ligger bakom handeln med narkotika handlar med olika sorters narkotika och samarbetar i högre grad än tidigare. 

Politirapporten 2006-Årsrapport for Politidirektoratet
hittar du här

Rapporten Tendenser i kriminaliteten-utfordringer i Norge i 2007-2009 hittar du här

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0