Tema Norge: Narkotikakriminalitet och beslag av narkotika

Det sprids mer kokain här i landet nu än någonsin tidigare, säger Tormod Bønes vid norska Kripos till Bergens Tidende, och han konstaterar att vi har inte bra överblick över användningen av kokain i Norge?. beslagsstatistiken visar emellertid att det finns en otvivelaktig ökning i förbrukningen av kokain. 

Det är Kripos som för statistik över beslagen av narkotika och de statistiska uppgifterna är baserade på de uppgifter som levereras från landets polisdistrikt. 

Under rubriken Tema Norge har jag tidigare redovisat delar av 2006 års rapport från Kripos och jag avslutar idag med en översättning av de delar av rapporten som handlar om utvecklingen beträffande olika preparat på den norska marknaden. 

Statistiken visar, enligt uppgifter i årsrapporten, att det totala antalet beslag av narkotika ökade under 1990-talet och fram till 2002 då antalet var som störst, cirka 30 000 beslag. Mellan 2002 och 2003 minskade antalet kraftigt och man noterade också en liten nedgång såväl 2004 som 2005. Nedgången i antal beslag noteras i de flesta polisdistrikten. 2005 registrerades 23 754 beslag av narkotika. 

Även om det förekommer variationer mellan olika sorters narkotika har det generellt sett varit en nedgång i antalet beslag de senaste åren. 

Cannabis
Beslagen av cannabis utgör den största gruppen. Sådana beslag ökade starkt under senare delen av 1990-talet och har sedan millennieskiftet legat stabilt på cirka 10 000 beslag per år. När det gäller beslagtagna mängder, så har dessa varierat mycket. 2003 och 2004 låg mängden på nära 2 300 kg, medan man under 2005 var nere på 1 359 kg. Även om mängden beslagtagen cannabis var låg 2005 i förhållande till de två föregående åren är mängden trots detta högre än under perioden 1999-2002. Alla polisdistrikt i Norge beslagtog cannabis 2005. Kripos anser att cannabis efterfrågas och har större spridning idag än tidigare. Polisen ägnar, enligt rapporten, stor uppmärksamhet åt både omsättning och användning av cannabis. Cannabis smugglas i huvudsak från Marocko via Spanien. Från Spanien transporteras sedan cannabis i oftast landvägen. 

Amfetamin/metamfetamin
Preparaten utgör den nästa största gruppen av alla narkotikabeslag. Från mitten av 1990-talet och fram till år 2002 ökade antalet beslag kraftigt men har därefter legat på en relativt stabil nivå. 

Merparten av det amfetamin som smugglas till Norge kommer från Baltikum och Polen. 

Heroin
Såväl beslagtagna mängder som antalet beslag av heroin minskar. Man måste gå tillbaka ända till 1993 för att hitta beslag på samma nivå som för 2005. Beslag av heroin utgjorde 2005 endast 5 procent av det totala antalet narkotikabeslag, jämfört med 1998 då motsvarande siffra låg på 20 procent. 

Enligt Kripos finns det inte skäl att anta att tillgängligheten på heroin har minskat. Däremot finns det flera skäl som talar för en minskad efterfrågan. Bland annat, säger man i rapporten, finns det skäl att tro att det ökade antal individer som får substitutionsbehandling ( t ex metadon) är ett av flera skäl till att allt mindre heroin omsätts på gatan. 2005 behandlades 3 500 heroinister med metadon. Minskad användning av heroin sammanfaller också med en nedåtgående trend när det gäller antalet narkotikarelaterade dödsfall. 

Utvecklingen efter 2001, då antalet dödsfall nådde sin högsta nivå, visar en nedgång från 338 dödsfall till 184 år 2005. 

Ecstasy
Beslagen av ecstasy ökade stadigt fram till 2001. Därefter har både mängden och antalet beslag minskat. Under 2005 beslagtogs ecstasy i 22 av landets (27) polisdistrikt, men beslagen var betydligt färre än tidigare. Ecstasy i Norge kommer huvudsakligen från Nederländerna. 

Kokain
Beslagen av kokain låg länge på låg nivå i Norge. 1995 gjordes 54 beslag. Därefter har antalet beslag ökat i jämn takt till cirka 580 beslag 2002. 2003 och 2004 skedde en nedgång i antalet beslag. 2005 var ett speciellt år med höga tal för såväl antalet beslag som mängder. 

Det höga antalet beslag och det faktum att det gjorts beslag i 26 av landets polisdistrikt 2005 gör att Kripos och flera polisdistrikt har uppfattningen att kokain sprids och brukas i större omfattning än någonsin tidigare. Enligt Kripos smugglas kokainet från Sydamerika via Sydeuropa för vidare transport till Norge. Kokain har vid flera tillfällen smugglats tillsammans med hasch. Europol nämner också Balkan och Baltikum som möjliga nya rutter för kokain till Norden. 

Vad göra?
Vad ska då göras för att bekämpa organiserad brottslighet och narkotikarelaterad kriminalitet? Kripos ger i sin årsrapport följande rekommendationer för det norska arbetet: 

1. Det samarbete som låg till grund för Projekt organiserad kriminalitet fortsätts för att säkra en kontinuerlig uppdatering, karläggning och analys av utvecklingen av organiserad kriminalitet i Norge. 

2. Omvärldsanalyser utarbetas för att få en bättre översikt av den organiserade brottslighetens internationella trender. 

3. Gängkriminaliteten, speciellt i Oslo, prioriteras i ett långsiktigt perspektiv för att förhindra nyrekrytering och för att förebygga brott begångna av organiserade gäng. 

4. Samarbete på strategisk nivå mellan olika myndigheter som har ett delansvar för att avslöja och förhindra den organiserade kriminalitetens vidareutveckling. 

5. Omsättningen av illegala vapen kartläggs och analyseras av Kripos i syfte att avslöja potentiella objekt, omsättningskanaler och kriminella nätverk. 

6. Polisen vidareutvecklar det internationella samarbetet för att avslöja organiserade, kriminella grupper som är involverade i människohandel, bland annat i samband med prostitution. 

7. Polisens insatser mot narkotikakriminaliteten fokuseras på ytterpunkterna i kedjan, dvs på införsel och omsättning å ena sidan och, å andra sidan, på upptäckt och ingripande när det gäller ett begynnande bruk bland barn och unga. 

Torgny Peterson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0